Tenniscoach Robin Haase voor de rechter: wat weten we tot nu toe?

27 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Mark de J. zou ruzie hebben met Everink om een pokerschuld - Foto: ANP

Mark de J., de voormalig tenniscoach van proftennisser Robin Haase, staat maandag voor de rechter. Het is de eerste pro forma-zitting in de zaak over de omgebrachte ondernemer Koen Everink.

Wat weten we over deze zaak?

De zitting van maandag is een pro forma-zitting. De vraag die daarbij vooral speelt is: welk bewijs heeft het Openbaar Ministerie (OM) om aan te tonen dat Mark de J. de moordenaar is van Koen Everink en wat heeft hij tot nu toe zelf verklaard? Het OM wil de tenniscoach langer in voorarrest houden, en moet de rechter daarvan zien te overtuigen.

Messteken

Everink (52) werd in maart dood aangetroffen in zijn huis in Bilthoven. Hij was met messteken om het leven gebracht. Enkele weken later werd De J. opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zaak.

De J. is 29 jaar oud en komt uit Rotterdam. Hij is onder meer trainer van Robin Haase. Het verhaal gaat dat De J. en Everink ruzie hadden over een pokerschuld. De J. zou tienduizenden euro’s hebben geleend van Everink, en zette dat geld in met pokeren. Toen Everink het geld niet terugkreeg, zou hij hebben gedreigd het gokprobleem van de coach bekend te maken. Dat zou de aanleiding zijn geweest voor de ruzie op de avond van 3 maart, waarna Everink werd doodgestoken.

Koen Everink is een bekende in de tenniswereld, hij ging vaak mee met Nederlanders naar wedstrijden in het buitenland. Zo ook met Haase en zijn coach.

Everink woonde aan de Hoflaan in Bilthoven, en verdiende een fortuin in de reisbranche. Hij verkocht zijn bedrijf Eliza was Here in 2012. Hij kwam in datzelfde jaar in het nieuws omdat hij tijdens dancefeest Sensation White in de Amsterdam ArenA werd mishandeld door kickbokser Badr Hari. De vechtsporter kreeg daarvoor een gevangenisstraf van twee jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Ontvoerd

Bij zijn aanhouding op 24 maart is De J. ruim een jaar coach van Haase. Hij ontkent Everink te hebben vermoord. Hij zegt zelf in een interview met De Telegraaf op de avond van de moord te zijn ontvoerd door vier mannen. Volgens zijn verklaring zou hij maandenlang zijn lastiggevallen door mannen die informatie over Everink wilden.

Hij werd naar eigen zeggen in zijn auto meegenomen en bedreigd, en zou pas de volgende dag hebben gehoord van de dood van Everink. Volgens hemzelf zou hij vervolgens naar de politie zijn gestapt.

Robin Haase zei vorige week nog altijd te hopen dat zijn voormalige coach onschuldig is. ‘Zolang er geen duidelijkheid is, kan ik niet boos op hem zijn. Telkens vragen mensen me naar Mark. (…) Niemand vraagt: hoe is het eigenlijk met jou? Heb je de dood van Koen Everink een beetje kunnen verwerken. Niemand. Dat vind ik bizar,’ klaagt Haase in een interview met de Volkskrant. De tennisser heeft naar eigen zeggen ‘geen normale dag meer gehad’ sinds de arrestatie van zijn coach.