PvdA-top legt eigen Kamerleden spreekverbod op

19 mei 2016Leestijd: 2 minuten
PvdA-voorzitter Hans Spekman spreekt tijdens een congres - Foto: ANP

Tweede Kamerleden van de PvdA-fractie mogen zich niet bemoeien met actuele partijdiscussies, tenzij ze toestemming hebben van het partijbestuur dat geleid wordt door Hans Spekman. PvdA-Kamerleden ontvingen daarover een e-mail.

De brief is in handen gevallen van BNR.

Kinderpardon

‘Het kan soms slim zijn om ook als Kamerlid je te mengen in zo’n discussie, daar kan een concept-motie beter van worden. Maar dat is iets dat het partijbestuur graag zelf in de hand houdt, ook omdat de hele gang van zaken zo nieuw is en er veel gevoeligheden zijn.

Vandaar het verzoek aan jullie allemaal om alleen op verzoek van het partijbestuur je te mengen in zo’n discussie,’ staat er te lezen in de mail, die afkomstig is van een assistent van Hans Spekman.

Video Eric Vrijsen: ‘Hoe PvdA telkens het eigen succes verpest’pvdabestuur

De mail blikt vooruit op de ledenraad die op 4 juni wordt gehouden, waarop onder meer wordt gesproken over het kinderpardon. In februari nam het PvdA-congres daarover een motie aan, die de Tweede Kamerfractie opriep om meer te doen dan PvdA en VVD in het kabinet overeengekomen zijn.

‘Lange arm’

Volgens de indieners is die motie door de partijtop niet uitgevoerd. Zij zouden een motie van wantrouwen achter de hand houden.

De mail van de assistent van Spekman roept Kamerleden op niet in discussie te gaan met partijleden, op een speciaal daarvoor opgezet online platform. Op dat platform kan gediscussieerd worden over eventuele moties die op de Ledenraad kunnen worden ingediend.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch spreekt van een ‘hele rare mail’ en zegt dat hij niet van plan is zich aan het spreekverbod te houden. ‘We hebben het nog wel eens over de lange arm van een zeker iemand. Nou, dit is de lange arm van de Herengracht,’ zegt Monasch, verwijzend naar het adres van het PvdA-partijbureau. ‘Weg met die mail, iedereen moet open met elkaar kunnen discussiëren,’ aldus Monasch.