Koninklijke familie viert Koningsdag in zonnig maar koud Zwolle

27 april 2016Leestijd: 2 minuten
e koninklijke familie komt aan voor het vieren van Koningsdag - Foto: ANP

‘Jullie stralen zo’n warmte uit, dat het ondanks het weer toch nog de warmste Koningsdag ooit is geworden’, sprak koning Willem-Alexander de aanwezigen in Zwolle toe voordat hij en zijn familie afscheid namen van de stad. De Oranjes waren daar voor de officiële viering van Koningsdag 2016.

‘Zwolle zonder dollen is een einde stad. En dat zeg ik uit de bodem van mijn hart’ , zei hij tijdens de officiële afsluiting. Volgens de gemeente waren er zo’n 60.000 tot 80.000 mensen aanwezig in Zwolle.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane, en de rest van de koninklijke familie kwamen woensdag rond 11.00 uur aan in Zwolle voor de viering van Koningsdag 2016. Het officiële programma duurt zo’n twee uur.

Burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten ontvingen de Oranjes op de Nieuwe Havenbrug in Zwolle.

Weer

De weersvoorspelling voor Koningsdag is niet best: er wordt veel kou en neerslag voorspeld. Vooralsnog schijnt echter nog de zon in Zwolle en de koninklijke familie loopt zonder jas.

Het officiële programma wordt vanaf 12.45 uur afgesloten met een slotfeest op het Broerenkerkplein en duurt korter dan voorheen. Voor het programma in Zwolle is lering getrokken uit de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’ vorig jaar in Dordrecht, waar het bezoek ruim een uur uitliep. De route die de Oranjes volgen is korter en er zijn geen binnenactiviteiten,  om alles sneller te laten verlopen.

Lees ook De premier en de Koning, een soepel Haagse tandem2015-03-23 15:15:54 DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte tijdens hun wekelijks gesprek op paleis Noordeinde. ANP ROTAPOOL MARTIJN BEEKMAN

Alexia

Koning Willem-Alexander viert woensdag zijn 49e verjaardag. Alle drie zijn dochters zijn bij de viering aanwezig.  Er was eerst onduidelijkheid over de aanwezigheid van prinses Alexia, omdat zij tijdens de wintersportvakantie in Lech eind februari haar been brak.

Naast de prinsessen en koningin Máxima zijn ook prins Constantijn en prinses Laurentien, prins  Maurits en prinses Marilène, prins Bernhard en prinses Annette, prins Pieter-Christiaan en prinses Anita én prins Floris en prinses Aimée van de partij.