EU-deal: Nederland neemt voortouw bij opname Syriërs

02 april 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten in Griekenland, mogelijk gaan ze maandag naar Turkije - Foto: AFP

Nederland ontvangt maandag mogelijk al direct de eerste Syrische vluchtelingen vanuit de Turkse opvangkampen. Als Turkije maandag – als de afspraken tussen de Europese Unie en Turkije in werking treden – migranten opneemt vanuit Griekenland, kunnen de eerste Syriërs in de EU worden geplaatst.

De Unie en Turkije hebben afgesproken dat alle illegale migranten die in Griekenland aankomen, zullen worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor mogen de Turken een erkende Syrische vluchteling laten opnemen door een EU-lidstaat.

Lees ook
Problemen bij uitvoering EU-migratiedeal stapelen zich op

Maandag is de eerste dag dat het ruilsysteem in werking moet worden gezet. Een aantal lidstaten heeft gezegd dat het openstaat om Syriërs op te nemen vanuit Turkije – als het land zich aan de gemaakte afspraken met de EU houdt.

Gezinnen

Duitsland en Nederland lijken nu het voortouw te nemen met de opname van vluchtelingen uit Turkije. Beide landen hebben toegezegd enkele tientallen Syriërs toe te laten, het gaat vooral om gezinnen met kinderen, zo laat een woordvoerder weten aan de NOS.

Mensenrechtenorganisaties hebben hun kritiek al geuit op het migratiepact tussen Turkije en de EU. Amnesty International verhoogde donderdagavond de druk op het akkoord. Volgens de mensenrechtenorganisatie zetten de Turken Syriërs terug naar hun eigen land.

Het plaatsen van vluchtelingen in oorlogsgebied is in strijd met internationale afspraken. In getuigenissenrapporten van Amnesty valt te lezen dat zowel geregistreerde vluchtelingen als illegale asielzoekers worden uitgezet.

Onveilig land

Turkije zou al sinds januari bezig zijn met het terugplaatsen van Syriërs, maar dat Amnesty donderdag pas de aan de bel trok, is niet toevallig. De mensenrechtenorganisatie wil voorkomen dat de EU in zee gaat met Turkije, dat volgens Amnesty een onveilig land is voor Syriërs.

De Turken hebben alle aantijgingen ontkend en de EU zegt de zaak de onderzoeken. Vrijdag zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) dat de deal vooralsnog gewoon wordt voortgezet en dat Turkije maandag de eerste migranten vanuit Griekenland opneemt.