Advocaat Wilders gehackt? Pleitnota lekt uit

17 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Wilders zou 'geschokt' zijn door het lek

De pleitnota die advocaat Geert-Jan Knoops vrijdag zou voorlezen tijdens de regiezitting van de rechtszaak tegen Geert Wilders is uitgelekt. De raadsman van de PVV-leider vreest dat hij is gehackt.

Hij heeft de president van de rechtbank in Den Haag gevraagd een onafhankelijk onderzoek te laten instellen, schrijft het AD. De krant zegt de nota in handen te hebben. Knoops zegt tegen de NOS dat het AD vrijdag (delen uit) de nota publiceert.

‘Geschokt’

Volgens Knoops gaat het om een concepttekst van anderhalve week geleden. ‘In mijn jaren als advocaat is me dit nog nooit overkomen,’ aldus Knoops. Volgens hem hadden maar een paar mensen toegang tot de nota. Wilders is volgens de advocaat ‘ontdaan’ en ‘ernstig geschokt’.

Het is niet duidelijk welke gevolgen het uitlekken van de nota heeft voor het proces dat vrijdag van start gaat. Wilders en Knoops voeren morgen overleg over hoe het nu verder moet.

Minder

Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn ‘minder, minder, minder’-uitspraken over Marokkanen in Nederland.

Vorig jaar vroeg hij zijn aanhangers in een Haags café of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. Daarna deden duizenden mensen aangifte.

De 6.400 aangiften die tegen PVV-leider Geert Wilders zijn gedaan na zijn ‘minder minder-uitspraak’ zijn niet spontaan tot stand gekomen. Moskeeën blijken een actieve rol te hebben gehad in het verzamelen van aangiftes onder oudere, analfabete allochtonen. Lees meer >

De zitting wordt uit veiligheidsredenen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.