Premium Lock Uw stem aan kernenergie geven? Ja, dat heeft wél zin

16 november 2023Leestijd: 4 minuten
De kerncentrale van Borssele. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Het bouwen van een kerncentrale duurt lang. En ja, we hebben veel zonnecellen en windmolens en dus lijkt kernenergie niet nodig. Toch klopt dat niet. Bij links hebben ze alles vijftien jaar later in de gaten, dus zullen linkse partijen dan pas begrijpen dat zon en wind niet duurzaam zijn. Als we op 22 november voor kernenergie stemmen, zijn tegen die tijd de nieuwe kerncentrales klaar, aldus Simon Rozendaal.

Heeft het zin om uw stem te laten bepalen door kernenergie? Het bouwen van een kerncentrale duurt lang en de zeespiegel is nú aan het stijgen. Bovendien zijn er al zo veel windmolens en zonnecellen dat we geen behoefte meer hebben aan het atoom.

Het zijn opvattingen die je veel hoort. Ik ga proberen er wat tegenin te brengen.

De atmosferische CO2-concentratie stijgt in een rechte lijn

Veel mensen – niet alleen activisten – vinden dat de mondiale CO2-uitstoot als de wiedeweerga omlaag moet. Bij Extinction Rebellion eisen ze zelfs in 2025. Tja, zoiets kun je eisen tot je een ons weegt, maar dat gebeurt niet. De atmosferische CO2-concentratie stijgt in een rechte lijn, waarin zelfs geen hoopgevend knikje valt te ontdekken. In China en India neemt de uitstoot nog wel tien, twintig jaar toe, en Afrika heeft goedkope steenkool nodig om zich aan de armoede te ontworstelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw