Premium Lock Nederland kan nog heel wat zeespiegelstijging aan: leve de techniek!

10 november 2023Leestijd: 3 minuten
Afsluitdijk, kroonjuweel van de kustbescherming. Foto: ANP

Dankzij technische oplossingen zal zelfs een zeespiegelstijging van 3 meter niet tot de ondergang van Nederland leiden, blijkt uit een nieuw rapport. Reden om flink in te zetten op het – eens zo verfoeide – idee van klimaatadaptatie, schrijft Joppe Gloerich.

Soms zegt één zin meer dan duizend doembeelden. ‘We kunnen voorlopig verder gaan met de huidige strategieën voor waterveiligheid en zoetwater.’ Deze woorden staan in de samenvatting van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Met die omvangrijke reeks onderzoeken willen de Deltacommissaris en het ministerie van Infrastructuur en Milieu vaststellen hoe Nederland zich kan wapenen tegen zeespiegelstijging.

Het land, zo is de heldere boodschap, is voorlopig veilig tegen zeespiegelstijging. Zelfs een stijging van 3 meter, die in het meest pessimistische scenario net na het jaar 2100 wordt bereikt, stelt Nederland niet voor technisch onoplosbare problemen. Nederlandse waterbouwkundigen hebben dus nog op zijn minst een jaar of tachtig om kustlijnen en waterkeringen zodanig in te richten dat het somberste toekomstscenario niet zal leiden tot de ondergang. Er is weinig reden om te betwijfelen dat ze die klus tijdig zullen klaren.

Liever aanpassen dan tegen de klippen op zeespiegelstijging voorkomen

De bevindingen passen in het idee dat adaptatie verstandiger kan zijn dan mitigatie als het gaat om de zeespiegelstijging. Oftewel: het is vaak efficiënter om je te richten op slimme verbeteringen in de kust- en zoetwaterbescherming, dan tegen de klippen op te proberen elke centimeter zeespiegelstijging te voorkomen.

De rapportage geeft overigens allesbehalve aanleiding tot achteroverleunen. Kustbescherming vergt permanente actie. Zeespiegelstijging vergroot bijvoorbeeld de noodzaak van zandsuppletie bij het op zijn plek houden van de kustlijn. Nu al wordt jaarlijks 11 miljoen kubieke meter zand opgespoten, straks zal dat een veelvoud zijn. Hoe meer zand er nodig is, hoe verder op zee het moet worden gehaald, dus hoe hoger de kosten. Omdat zand over de hele wereld een cruciaal onderdeel is van kustbescherming, voorzien economen een toekomst waarin steeds grotere zandschaarste heerst en de prijs snel stijgt: zand als het nieuwe goud.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw