Premium Lock Minieme dosis PFAS schaadt gezond verstand

13 september 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Jeffrey Groeneweg/HH/ANP

PFAS zijn vermoedelijk tamelijk veilig, zeker in de minieme concentraties waarin ze voorkomen, schrijft Simon Rozendaal. Wel blijkt uit alle opgewonden verhalen in de media, van angstige omwonenden op hoorzittingen plus bezorgde juristen van het ministerie die keer op keer de PFAS-normen nog scherper stellen, dat deze chemicaliën al in absurd lage concentraties het gezond verstand aantasten.

Omwonenden zeggen op hoorzittingen zeker te weten dat hun gezinsleden kanker hebben opgelopen door Chemours in Dordrecht. Anderen vertellen doodsbenauwd te zijn voor de ‘kankerzooi’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

PFAS zijn overal. Waar we ook zoeken, we vinden ze

Het kan u moeilijk zijn ontgaan, het land is in de ban van PFAS. Deze per- en polyfluoralkylstoffen – een grote groep chemicaliën – zijn stabiel en inert. Daarom worden ze gebruikt als anti-aanbaklaag (teflon) in koekenpannen en aan de binnenkant van pizzadozen. De binding tussen koolstof en fluor is inderdaad hecht, zo kan ik als chemicus bevestigen. Stoffen met een koolstof-fluor-verbinding zoals PFAS zijn dus moeilijk afbreekbaar. Zo moeilijk dat ze ook wel forever chemicals worden genoemd.

Wie over een intact gezond verstand beschikt, realiseert zich dat deze kwalificatie een nuancering van de risico’s impliceert. Er zit in de mond of het maagdarmstelsel geen toverstokje dat PFAS opeens reactief maakt. Het is van tweeën een. Of een substantie is agressief en dan is ze makkelijk afbreekbaar, of een substantie is moeilijk afbreekbaar en dan ook niet zo bijster agressief.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw