Premium Lock Nadelen plastic worden wel heel erg uitvergroot

31 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Het nest van deze meerkoet bestaat grotendeels uit plastic. Foto: Peter Hilz/ANP

Bij plastic horen we alleen maar over de vele nadelen ervan (die er zonder enige twijfel bestaan), maar bijna nooit over de voordelen. Dat het ons leven verlengt, auto’s lichter maakt en zo hun CO2-uitstoot vermindert. Bovendien is plastic behoorlijk veilig, schrijft Simon Rozendaal.

Het vogelrevalidatiecentrum in Zundert plaatste een foto van een drie maanden oude en morsdode ooievaar die een prop van 400 gram elastiek achter in de keel had. Volgens dierenverzorger Latoya Siemons gebeurt dit wel vaker. Ouders zien elastiek aan voor wormen en voederen dat aan hun kuikens.

Ik las het (in De Telegraaf) en voelde eenzelfde woede als aan boord van het schip waarmee ik enkele maanden geleden rond Antarctica voer. Daar werden we gevolgd door allerlei albatrossen. Dat zijn (mijn favoriet is de wenkbrauwalbatros) majestueuze vogels, 2 tot 3 meter spanwijdte, die elegant op de wind en boven de golven manoeuvreren. Meer dan 100.000 sterven er jaarlijks, omdat ze verstrikt raken in de netten van illegale vissers. In plastic wurgkoorden.

Die kennis stapelt op de weerzin die ik toch al tegen plastic koester, vooral vanwege esthetische redenen. Ik heb een hekel aan plastic sportkleding, het ziet er niet uit en het is zweterig, doe mij maar katoen, af en toe geef ik kleinkinderen plastic speelgoed, maar met tegenzin, en ik verfoei alle plastic zakjes en bakjes waarin voedsel wordt verpakt. Ook dit is doorgaans lelijk en vaak ook belandt plastic dat je keurig hebt gesorteerd en in een container van Plastic Heroes voor hergebruik hebt gedeponeerd, ergens op een strand in Thailand.

Maar ja, ik heb twee zielen in mijn borst. De ander is een chemicus en rationalist, die tegen de estheet en activist tegen zwerfafval zegt: kom op zeg, plastic heeft veel voordelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw