Premium Lock Gerrit, je bent weerman, houd je bij het weer

13 april 2023Leestijd: 4 minuten
Weerman Gerrit Hiemstra zet zich tegenwoordig in voor het klimaat en is een exponent van de toegenomen media-aandacht voor het thema. Foto: Marco de Swart/ANP/KIPPA

Gerrit Hiemstra is niet alleen weerman. Hij maakt in het Journaal ook reclame voor windmolenparken en zonnecellen. Raar, want reclame hoort niet in het Journaal thuis. Hiemstra is een soort activist aan het worden. Terwijl je zou denken dat hij zijn handen vol zou hebben aan het weerbericht zelf, schrijft Simon Rozendaal.

Op 3 april begint het weerbericht van het Journaal met zonnecellen op een huis in Goes. Presentator Annechien Steenhuizen: ‘En we gaan naar Gerrit, met het weer. En een goede dag voor de zonnepanelen, hè?’ Gerrit: ‘Dat is zeker het geval want het was vandaag zonovergoten.’

Vervolgens toont Gerrit een ‘prachtige parabool’. Ter verduidelijking, ik spreek mensen die ik niet ken aan met ‘meneer’ of ‘mevrouw’, met een uitzondering voor kinderen natuurlijk, maar omdat Gerrit bijna dagelijks mijn woonkamer binnenstapt, neem ik de vrijheid om voor hem ook een uitzondering te maken.

Gerrit dus. Hij liet een parabool zien, met een piek op drie uur. Die dekte 90 procent van de stroomvraag en dat was een record. Zonnepanelen produceerden evenveel stroom als zestien gasgestookte elektriciteitscentrales. Gerrit: ‘Zo zie je maar weer dat de duurzame energiebronnen inmiddels heel veel zoden aan de dijk zetten.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw