Premium Lock Dat de wereld nog bestaat zeg, wat een wonder!

06 april 2023Leestijd: 4 minuten
Protestactie van activisten van Extinction Rebellion. Foto: Olaf Kraak/HH/ANP

Het wemelt van de doemdenkers. De een roept dat we met onze voet op het gaspedaal naar de klimaathel koersen, een ander dat de stijgende zeespiegel allerlei landen van de kaart zal vegen. De Club van Rome waarschuwde in 1972 dat er in 2100 56 miljard mensen op de aarde zouden krioelen. Volgens de nieuwste inzichten worden het er niet meer dan 8,8 miljard. Zouden de vooruitgangsoptimisten dan toch gelijk hebben, vraagt Simon Rozendaal zich af.

In juni 1989 voorspelde een hoge ambtenaar van de Verenigde Naties dat de stijgende zeespiegel allerlei landen van de kaart zou vegen. De man in kwestie, Noel Brown, was hoofd van het New Yorkse bureau van UNEP (United Nations Environment Programme), de milieutak van de Verenigde Naties.

Deze doemdenker gaf een interview aan het persbureau Associated Press en dat zette er als kop boven: ‘VN voorspelt ramp als opwarming aarde niet wordt tegengegaan.’ Brown had het over een meter zeespiegelstijging waardoor allerlei eilandstaten zoals de Malediven zouden verdrinken, enorme overstromingen bij Pakistan en Egypte, een nieuwe Dust Bowl (stofstormen) in de Verenigde Staten en een massale stroom van klimaatvluchtelingen. De uitstoot van broeikasgassen moest toch echt voor 2000 tot stilstand worden gebracht!

Het is vrijwel dezelfde boodschap die de Verenigde Naties nog steeds verkondigt. António Guterres, sinds 2017 secretaris-generaal van de VN, zegt bijna elk jaar wel op een persconferentie of bij de opening van een congres dat we heus, echt, werkelijk binnen een paar jaar de uitstoot van broeikasgassen tot stilstand moeten brengen omdat er anders vreselijke dingen gebeuren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw