Premium Lock Moet Suriname die olie echt in de grond laten?

09 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Ingang van een raffinaderij van het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie. Foto:

Klimaatactivisten vinden dat we fossiele brandstoffen in de grond moeten laten zitten. Maar in Suriname zijn ze dolblij dat ze aardolie hébben. Het is het beste nieuws dat dit land sinds mensenheugenis is overkomen. Als de milieubeweging en partijen zoals GroenLinks en D66 straks de Surinaamse oliewinning proberen te frustreren of met miljarden wapperen op voorwaarde dat de ‘oil in the soil’ blijft dan is dat neokolonialisme met een gifgroen sausje, schrijft Simon Rozendaal.

Klimaatalarmisten vinden dat fossiele brandstoffen niet meer moeten worden gewonnen. Leave the oil in the soil, leave the coal in the hole and leave the gas under the grass. ‘Houd fossiele voorraden in de grond!’ zeggen Grootouders voor het Klimaat. De Dalai Lama en honderd andere Nobelprijswinnaars: ‘Laat fossiele brandstoffen in de grond zitten.’ Ook activistisch ingestelde kranten doen mee. The Guardian voert de campagneKeep it in the ground. ‘In de grond zit het goed,’ schrijft De Groene Amsterdammer.

Protest in Oostenrijk. Foto: Joe Klamar/AFP

Beste nieuws dat dit land sinds mensenheugenis is overkomen

Het bekt lekker en er zit onmiskenbaar een kern van waarheid in, want fossiele brandstoffen kunnen tot ernstige opwarming en zeespiegelstijging leiden, maar wat moet Suriname? Daar is olie ontdekt en dat is het beste nieuws dat dit land sinds mensenheugenis is overkomen.

Lees meer over de actuele staat van het land: Mag Suriname ook een toekomst hebben? 

Zoals de Volkskrant schreef: ‘Suriname is een klein land met een verpletterende staatsschuld, een politiek verdeelde bevolking, een gebrekkig functionerende overheid, corruptie en braindrain.’ Waar je nog aan toe kunt voegen, zeg ik uit ervaring: prachtige natuur, vriendelijke bevolking. In Suriname word je op straat aangesproken door volslagen onbekenden (in het Nederlands): Goedemorgen meneer, hoe gaat het met u?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw