Premium Lock Dat rare, traag opwarmende Antarctica

08 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Ongerept Antarctica slachtoffer broeikasgas/Pristine Antarctica victim of greenhouse gas

De Zuidpool warmt veel minder hard op dan de Noordpool. Simon Rozendaal brengt een bezoek aan Antarctica en realiseert zich bij de voorbereiding dat het in veel opzichten het raarste continent op aarde is.

Als u dit leest, zit ik ergens in de buurt van Antarctica. Duim voor me dat het allemaal goed gaat, ik ben een notoire koukleum, heb me voorbereid door boeken te lezen over stoere poolreizigers als Ernest Shackleton, Roald Amundsen, Adrien de Gerlache, Frederick Cook en Robert Falcon Scott en die kwamen down under niet allemaal even leuk aan hun einde.

Ik ben door oud-NRC-collega Marcel Haenen (pin­guïnkenner en gezellige hutgenoot) uitgenodigd om samen met hem aan boord van een cruiseschip lezingen te geven over de opwarming van de aarde, wat dat voor pinguïns, walvissen en mensen betekent en wat we ertegen kunnen doen.

Met lichte tegenzin (en een hutkoffer vol thermisch ondergoed) ben ik meegegaan. Maar bij de voorbereiding warmde ik op. Wat een fascinerend continent is Ant­arctica! Helemaal als het over de opwarming van de aarde gaat. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Zuidpool als koudste plek op aarde het meeste last heeft van opwarming ten gevolge van de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer.

De Noordpool warmt extreem sterk op, maar de Zuidpool nauwelijks

Lees meer over sterk stijgende temperatuur op de Noordpool: Groen taboe: het ijs smelt maar de ijsbeer floreert

Volgens alle theorieën en computermodellen heeft alles wat koud is immers meer last van die opwarming dan alles wat al warm is. Dus warmt de nacht meer op dan de dag, warmt de winter meer op dan de zomer en warmen de polen meer op dan de tropen. Beide polen? Nee dus. De Noordpool warmt extreem sterk op (wel vier tot vijf keer het mondiale gemiddelde), maar de Zuidpool tot nu toe nauwelijks.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw