De Zuidpool warmt veel minder hard op dan de Noordpool. Simon Rozendaal brengt een bezoek aan Antarctica en realiseert zich bij de voorbereiding dat het in veel opzichten het raarste continent op aarde is.
Als u dit leest, zit ik ergens in de buurt van Antarctica. Duim voor me dat het allemaal goed gaat, ik ben een notoire koukleum, heb me voorbereid door boeken te lezen over stoere poolreizigers als Ernest Shackleton, Roald Amundsen, Adrien de Gerlache, Frederick Cook en Robert Falcon Scott en die kwamen down under niet allemaal even leuk aan hun einde.
Ik ben door oud-NRC-collega Marcel Haenen (pinguïnkenner en gezellige hutgenoot) uitgenodigd om samen met hem aan boord van een cruiseschip lezingen te geven over de opwarming van de aarde, wat dat voor pinguïns, walvissen en mensen betekent en wat we ertegen kunnen doen.
Met lichte tegenzin (en een hutkoffer vol thermisch ondergoed) ben ik meegegaan. Maar bij de voorbereiding warmde ik op. Wat een fascinerend continent is Antarctica! Helemaal als het over de opwarming van de aarde gaat. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Zuidpool als koudste plek op aarde het meeste last heeft van opwarming ten gevolge van de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer.
De Noordpool warmt extreem sterk op, maar de Zuidpool nauwelijks
Lees meer over sterk stijgende temperatuur op de Noordpool: Groen taboe: het ijs smelt maar de ijsbeer floreert
Volgens alle theorieën en computermodellen heeft alles wat koud is immers meer last van die opwarming dan alles wat al warm is. Dus warmt de nacht meer op dan de dag, warmt de winter meer op dan de zomer en warmen de polen meer op dan de tropen. Beide polen? Nee dus. De Noordpool warmt extreem sterk op (wel vier tot vijf keer het mondiale gemiddelde), maar de Zuidpool tot nu toe nauwelijks.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.