Premium Lock Zo schoon en helder zijn onze wateren dus nu

01 december 2022Leestijd: 4 minuten
Een aalscholver in de omgeving Giethoorn. Foto: ANP

De milieubeweging, de NRC en D66-politicus Tjeerd de Groot waarschuwen voor een ‘watercrisis’. Maar Arthur de Bruin, de man die de prachtige film Nederland onder water maakte, weet wel beter. En de aalscholvers ook. Onze rivieren en sloten zijn weer zo helder dat je onder water kunt filmen en vissen, schrijft Simon Rozendaal.

Eerlijk gezegd had ik weinig met de rivierprik. Tot de tv-première onlangs van ’s lands eerste onderwaterfilm. Sindsdien ben ik in de ban van het beest (officieel is het geen vis). Hij heeft geen bek maar een mondschijf, waarmee hij zich aan vissen hecht en hen leegzuigt. Overigens raad ik u af om het beest te googelen. De plek waar zijn bek zou moeten zitten, is zo weerzinwekkend dat u gegarandeerd een paar nachten slecht slaapt.

De mondschijf van een rivierprik. Foto: Jelger Herder/Buitenbeeld/HH

De regisseur van de veelvuldig bekroonde natuurdocumentaire (let ook op de grote modderkruiper en de globetrottende paling), Arthur de Bruin, heeft maar liefst drie jaar met een speciale camera onderwaterbeelden gemaakt. Heel bijzonder, zo vertelde de filmer en aquatisch ecoloog aan de nieuwsbrief Nature Today, want vroeger was dit onmogelijk. ‘In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag.’

Uh, ons water is dus schoon?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De NRC kopte eerder dit jaar: ‘Nederland riskeert watercrisis in 2027’. Plus: ‘Kwaliteit Nederlandse wateren is slecht en verbetert bijna niet’. Natuurmonumenten overhandigde een petitie (‘Stop de Watercrisis!’, door 112.000 mensen ondertekend) aan een commissie van de Tweede Kamer. Tjeerd de Groot (het D66-Kamerlid dat de veestapel wil halveren) twitterde: ‘Het gaat niet alleen slecht met de natuur maar ook met ons water. Slechts één procent van ons water is in een goede staat. Ook daarom zullen we onze landbouw drastisch moeten veranderen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw