Simon Rozendaal Premium Corner

Knuffelen, die twintig bomen per Nederlander

27 december 2022Leestijd: 4 minuten

Je zou zeggen dat het milieu- en klimaatbewuste Nederland zorgvuldig met zijn bomen omgaat. Temeer omdat we er maar twintig per inwoner hebben, minder dan andere landen. Maar nee hoor, we kappen ze ongegeneerd voor zogenaamd ‘groene’ doelen: windmolens en meer natuur. Simon Rozendaal roept op om 2023 met meer bomen af te sluiten dan we eraan beginnen.

Een land dat de mond vol heeft van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit, zou voorop moeten lopen in het planten en behouden van bomen. Maar sinds 2013 daalde ons bos-oppervlak van 376.000 tot 364.000 hectare, zo waarschuwt de Algemene Rekenkamer.

En we hebben al zo weinig bomen. Nederland telt er 344 miljoen, zo’n twintig per persoon. Amsterdam staat met 0,3 boom per inwoner bijna op de laatste plaats van alle gemeenten en de trotse koploper is Rozendaal met 128 bomen per persoon.

Mondiale gemiddelde ligt veel hoger

Maar ook de score van de Gelderse gemeente is ruim onder het mondiale gemiddelde (422 per persoon). En dan te bedenken dat het hier ooit een en al woud was en dat Holland van Houtland is afgeleid. Laten we onze grote natuurbeschermer Jac. P. Thijsse (1865-1945) aan het woord laten. In Eik en Beuk (1935) schreef hij een beknopte geschiedenis. ‘Toen de mensen in Nederland kwamen wonen, vonden ze op menige plaats prachtige bossen van eiken en beuken.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.