Premium Lock Knuffelen, die twintig bomen per Nederlander

27 december 2022Leestijd: 4 minuten
Bomenkap in Nationaal Park Dwingelose Veld. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Bert Spiertz

Je zou zeggen dat het milieu- en klimaatbewuste Nederland zorgvuldig met zijn bomen omgaat. Temeer omdat we er maar twintig per inwoner hebben, minder dan andere landen. Maar nee hoor, we kappen ze ongegeneerd voor zogenaamd ‘groene’ doelen: windmolens en meer natuur. Simon Rozendaal roept op om 2023 met meer bomen af te sluiten dan we eraan beginnen.

Een land dat de mond vol heeft van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit, zou voorop moeten lopen in het planten en behouden van bomen. Maar sinds 2013 daalde ons bos-oppervlak van 376.000 tot 364.000 hectare, zo waarschuwt de Algemene Rekenkamer.

En we hebben al zo weinig bomen. Nederland telt er 344 miljoen, zo’n twintig per persoon. Amsterdam staat met 0,3 boom per inwoner bijna op de laatste plaats van alle gemeenten en de trotse koploper is Rozendaal met 128 bomen per persoon.

Mondiale gemiddelde ligt veel hoger

Maar ook de score van de Gelderse gemeente is ruim onder het mondiale gemiddelde (422 per persoon). En dan te bedenken dat het hier ooit een en al woud was en dat Holland van Houtland is afgeleid. Laten we onze grote natuurbeschermer Jac. P. Thijsse (1865-1945) aan het woord laten. In Eik en Beuk (1935) schreef hij een beknopte geschiedenis. ‘Toen de mensen in Nederland kwamen wonen, vonden ze op menige plaats prachtige bossen van eiken en beuken.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw