Premium Lock Vijf argumenten om plastic niet zo te verketteren

09 november 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Richard Brocken/HH/ANP

Iedereen moppert op plastic maar het verlengt het leven van ouderen, het is een hoogtepunt van vernuft en is duurzaam – dat laminaat op onze vloeren gaat een eeuwigheid mee. Oh ja, het heeft geen zin om plastic te scheiden om het her te gebruiken: de kans dat het juist dan in zee belandt, is redelijk groot. Gooi het in de gewone vuilniszak opdat het kan worden verbrand en dan nog warmte produceert, schrijft Simon Rozendaal.

Onlangs stond ik op de markt naast een jongedame die groenten en fruit bestelde en, neusje hoog in de lucht, zei: ‘Niet in plastic hoor.’ Speciaal voor haar enkele argumenten pro.

‘We moeten niet vergeten dat plastic ons veel heeft gebracht’

1 Als we zaken die zo aantoonbaar slecht zijn voor milieu en biodiversiteit als windmolens en zonnecellen duurzaam noemen, dan mogen we een substantie die het weggooien van voedsel tegengaat – ja, zelfs die alom verfoeide krimpfolie om de komkommers – toch ook wel een beetje duurzaam noemen?

Lees meer over afvalverwerking: Waar moet afval heen nu China het niet meer wil?

In de VPRO Gids stelt hoogleraar duurzaamheid Bert Weckhuysen: ‘We moeten niet vergeten dat plastic ons veel heeft gebracht. Folie beschermt je voedingsmiddelen tegen bacteriën. Plastic maakt een auto lichter en dus zuiniger. We moeten zorgvuldiger met plastic omgaan, maar als je er helemaal mee stopt, moet je metaal gaan gebruiken, en hout en natuurlijke polymeren als katoen, wat de natuur enorm belast.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw