Premium Lock Volgt u me nog steeds, waarde lerares Frans?

27 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Thomas Schlijper/ANP

Je moet aan een lerares Frans denken, zo zei de hoofdredacteur van NRC Handelsblad in 1977 tegen de net aangenomen redacteur Simon Rozendaal. Het was het beste advies dat hij ooit heeft gehad. Wanneer je over wetenschap probeert te schrijven voor een lerares Frans, dan sla je de moeilijkste onderwerpen over. Over de iets minder moeilijke schrijf je zo helder mogelijk, stelt Simon Rozendaal.

Denk aan een lerares Frans,’ zei André Spoor. We schrijven 1977 en ik was net aangenomen als wetenschapsredacteur bij NRC Handelsblad, waar Spoor hoofdredacteur was. Nou was ik 25 en ik had in die tijd weleens warme gedachten bij leraressen Frans. Ik was er zelfs met één getrouwd.

Het huwelijk hield niet lang stand, mede omdat mijn lerares, net als sommige studievrienden, de NRC een ‘rechtse’ krant vond, wat werd geaccentueerd doordat ik mijn Lelijke Eend inruilde voor een sportwagen. Overigens was NRC Handelsblad destijds niet zo rechts (D66 is er ontstaan, enkele redacteuren zaten in denktanks van de PvdA, er was een PSP’er en een enkeling noemde zich zelfs marxist), maar de krant was wel liberaler dan de huidige NRC, die in wokisme en klimaatactivisme de Volkskrant geregeld links inhaalt.

De gedroomde lezer voor een wetenschapsjournalist

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Wat Spoor bedoelde, was misschien wel de belangrijkste les die ik als wetenschapsjournalist heb mogen ontvangen. Ik was niet lang daarvoor afgestudeerd als organisch chemicus aan de TU Delft en de eerste echte bèta op de redactie. Klaarblijkelijk beviel het, want na mij hebben ze nog diverse andere journalisten met een natuurwetenschappelijke achtergrond aangenomen. Inmiddels staan er een stuk of tien op de lo0nlijst.

Spoor (in 1986 ben ik met hem overgestapt naar dit weekblad, waar hij helaas al na anderhalf jaar last van zijn hart kreeg) legde uit dat de gemiddelde krantenlezer een lerares Frans was en het veel belangrijker was dat ik haar probeerde te bereiken dan dat ik mijn Delftse vriendenkring imponeerde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw