Premium Lock Vegetariërs zijn helemaal niet zo duurzaam bezig

20 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Protestbord van vegetariërs in Essen, Duitsland. Foto: via ANP

Vegetariërs vinden zelf, met dat neusje omhoog, dat ze moreel boven anderen staan. Zij wijzen dierenleed af en zij weten hoe de planeet gered moet worden: door vlees af te wijzen en alleen maar groenten fruit te eten. Welnu, dat laatste is zeker niet waar. Keer op keer blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een beetje vlees (wel de helft minder dan wij nu in rijke landen eten) duurzamer is dan het eten van geen vlees, schrijft Simon Rozendaal.

Vegetariërs kunnen zo’n uitstraling hebben. Een beetje als de types die bij de biologische supermarkt Marqt rondlopen. Neusje omhoog, wij eten geen dode dieren, wij weten dat het eten van groenten en fruit de enige manier is om de planeet te redden. Ach, over een paar jaar komen jullie gewone stervelingen ook tot dit inzicht.

Dieren op ons bord hebben niet zelden gruwelijk leven gehad

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Groen winkelen? Kip, geen ‘local food’, wel plastic

Die arrogantie is tot op zekere hoogte begrijpelijk. De dieren die op ons bord belanden, hebben niet zelden een gruwelijk leven achter de rug. Wel blijkt uit vergelijkend onderzoek dat dieren in de Nederlandse bio-industrie meer ruimte hebben en met meer liefde worden bejegend dan in landen als Brazilië, Oekraïne en China. Dus zouden mensen met bezwaren tegen dierenleed buttons moeten dragen waarop staat: ik eet alleen vlees uit Nederland (en andere beschaafde landen).

Maar dat doen ze niet.

Dat andere argument – vlees is slecht voor de planeet – lijkt nog sterker. Koeien produceren immers (aan hun achterkant) methaan en dat is een 28 maal zo sterk broeikasgas als het gas dat wij produceren (aan de voorkant), kooldioxide (CO2). Eén kilo rundvlees stoot – gemeten over de hele cyclus – tien maal zoveel CO2-equivalent uit als 1 kilo kippenvlees.

Vegetariërs zouden buttons moeten dragen: red de aarde, eet een kip

Dus zouden vegetariërs die het klimaatargument van stal halen – Marianne Thieme, de oprichter van de Partij van de Dieren, zei ooit: je kunt beter een vegetariër zijn die in een Hummer rijdt dan een vleeseter die in een elektrische auto rijdt – buttons moeten dragen met de tekst: red de aarde, eet een kip.

Maar dat doen ze niet.

Ze roepen ons op, neusjes in de wind, om in het geheel geen vlees meer te eten. Welnu, dat zou een ernstige vergissing zijn. Vegetarisme is slechter voor de planeet dan een dieet met weinig vlees, concludeerde Hannah van Zanten in 2016 in haar promotie aan de Wageningen Universiteit.

Lees ook de vorige column van Simon Rozendaal: Zon en wind zijn niet echt nodig, het atoom wel

Ook het EAT-Lancet-dieet bestempelt vlees als duurzaam. Zo’n veertig wetenschapsmensen hebben in 2021 op instigatie van het Britse medische tijdschrift The Lancet een voedingspatroon voor 2050 opgesteld dat zowel gezond als duurzaam is. Volgens dat dieet mag een mens dagelijks 14 gram rund, varken of lam eten en 29 gram kip. Dat is meer dan de helft minder dan nu, althans in rijke landen. In Nederland eten mannen gemiddeld 117 gram vlees per dag en vrouwen 82 gram.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw