Premium Lock Stikstof: sleutel tot een goed leven, vol seks

01 september 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Harold Versteeg/HH/ANP

De geschiedenis van de mensheid is getekend door een tekort aan stikstof, geen overschot. De verhouding tussen man en vrouw in de tijd dat onze voorouders nog jager / verzamelaar waren, is bepaald door een tekort aan stikstof. Stikstof is de noodzakelijke voorwaarde voor alles dat het leven leuk maakt, vindt chemicus Simon Rozendaal: uitbundige groei, lekker eten, goede seks (zonder stikstof geen erectie!) en een gezond nageslacht.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De mensheid bestaat bij gratie van de erectie. Zonder een stijve penis waren Homo sapiens en andere diersoorten al lang uitgestorven. Nu ben ik wat preuts en schrijf dus niet graag over de schaamstreek, maar ja, wat moet dat moet. Laten we dus even inzoomen op de erectie.

Die ontstaat wanneer de spieren in de zogeheten zwellichamen zich ontspannen en bloedvaten zich verwijden. Door de toestroom van bloed wordt de penis hard, kan er een penetratie volgen en kunnen zaadcel en eicel versmelten. En ook al oogt het kruis van man en vrouw hoogst verschillend, ze zijn vergelijkbaar in aanleg: ook de clitoris heeft zwellichamen en het vochtig worden van de vagina hangt eveneens af van een stevige doorbloeding.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw