Premium Lock Hoera, zelfs in China worden ze een beetje groen

30 september 2022Leestijd: 4 minuten
Een nucleaire reactor in aanbouw in China. Foto: Xinhua/Yao Jianfeng

Welvaart is niet de oorzaak van milieuvervuiling, het is de oplossing ervan. Dat zie je goed bij zwaveldioxide, het grootste vervuilingsprobleem uit de geschiedenis. Rijke landen bereikten de piek in uitstoot vijftig jaar geleden en in een snel welvarender wordend land als China begint nu ook deze vorm van vervuiling te dalen. Het geeft aan dat je met geld niet alleen auto’s en hamburgers kunt kopen maar ook schonere lucht, schrijft Simon Rozendaal.

In de krant stond een stuk over de ‘schone schijn van het Chinese milieubeheer’. Het ging over een meer, dat vroeger zo vervuild was dat mensen er niet in konden zwemmen. De kwaliteit is volgens de Chinese milieubeweging inmiddels nog steeds niet je van het maar het water is weer helder en er leven vissen.

‘Schone schijn’? Kom op zeg, het is een vooruitgang van jewelste dat China tegenwoordig een milieubeheer en een milieubeweging heeft.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Landen die rijk worden ontwikkelen milieubeleid

Het is een wet van Meden en Perzen dat landen die rijk worden milieubeleid ontwikkelen. Jack Hollander, hoogleraar energie aan de universiteit van Berkeley (Verenigde Staten), benoemde dit al in 2003 in The real environmental crisisWhy Poverty, Not Affluence, Is the Environment’s Number One Enemy. Zijn inleiding: ‘Zonder enige twijfel zullen mensen die aan welvaart proeven het consumentisme omhelzen en trotse eigenaars worden van huizen, auto’s, computers, mobiele telefoons en zo. Maar ze zullen ook opleiding, goede gezondheid en ontspanning voor henzelf en hun familie nastreven. En ze zullen natuurliefhebbers worden.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw