Bram Hahn Premium Corner

Vaccinatiebewijs begint zijn nut te verliezen

21 augustus 2021Leestijd: 3 minuten

Vaccineren is en blijft de belangrijkste troef tegen het coronavirus. Maar tegenvallers rond de werking van inentingen slaan intussen de poten weg onder het vaccinatiebewijs als vrijgeleide, schrijft Bram Hahn.

Paniek in Israël. Het land dat de wereld toonde hoe je door voortvarend te vaccineren het virus de baas kunt worden, zit ineens weer in de hoek waar de klappen vallen. Circa 63 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, maar sinds begin juli is het aantal positieve tests weer hard omhooggeschoten, van bijna 0 naar 8.000 per dag. En sinds begin augustus is ook het aantal sterfgevallen door COVID-19 weer gestegen (van 0 naar 20 per dag op een bevolking van 9 miljoen).

Lees ook over het AstraZeneca-vaccin: van koploper tot probleemgeval

Vaccins werken, maar niet zo goed als gehoopt

Doen de vaccins dan toch niet wat eerder is beloofd? Ja en nee. De vaccins beschermen wel degelijk in een groot aantal gevallen tegen ernstige ziekte en sterfte. De meeste sterfgevallen in Israël betrof dan ook mensen die niet volledig waren gevaccineerd. Maar ook mensen die wel volledig zijn gevaccineerd, blijken niet onaantastbaar.

Nu is dat geen nieuws. Uit alle proeven in de testfase bleek dat de vaccins heel goed werken, maar niet in alle gevallen. Alleen zijn de resultaten in de praktijk toch nog iets minder dan gehoopt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.