Premium Lock Klimaat: kapstok voor allerhande kommer en kwel

01 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP

Vroeger ging ‘klimaat’ over de opwarming van de aarde maar zo langzamerhand valt alles er onder: milieu, economie, biodiversiteit, oorlog en vrede. Het is zo complex geworden, dat simpele oplossingen zoals kernenergie over het hoofd worden gezien, schrijft Simon Rozendaal.

Ineke de Jonge uit Alkmaar deed in 1995 haar auto weg ‘voor het milieu’. Inmiddels is ze overgestapt van milieu naar klimaat. De gepensioneerde arbeidsdeskundige draagt net als de gepensioneerde rechter Noortje Janssen een sjerp waarop staat dat ze ‘klimaatwaker’ is.

De twee vriendinnen uit Alkmaar, beiden lid van de Partij voor de Dieren – ‘de enige partij die radicaal gaat voor het klimaat’, zeggen ze in de Volkskrant – willen dat er meer aandacht komt voor klimaat in het nieuwe ­Regeerakkoord. Daarom staan ze – met anderen – elke dag van de week, 24 uur per dag, bij het Catshuis.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vroeger ging ‘milieu‘ over vervuiling en ‘klimaat‘ over opwarming

Toen mevrouw De Jonge haar auto wegdeed, waren ‘milieu’ en ‘klimaat’ twee verschillende, zij het aanpalende, groene gebieden. ‘Milieu’ was vervuiling met zwaveldioxide, stikstofoxiden, fijnstof en zware metalen, ‘klimaat’ de zorg dat de aarde extra opwarmt door de CO2 die wij mensen aan de atmosfeer toevoegen.

Ik hecht zelf aan dit ouderwetse onderscheid. Lucht- en watervervuiling zijn concrete dreigingen waaraan mensen kunnen doodgaan, terwijl de opwarming van de aarde een meer theoretisch, zij het wellicht ernstig, probleem voor de lange termijn is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw