Simon Rozendaal Premium Corner

Klimaat: kapstok voor allerhande kommer en kwel

01 juli 2021Leestijd: 4 minuten

Vroeger ging ‘klimaat’ over de opwarming van de aarde maar zo langzamerhand valt alles er onder: milieu, economie, biodiversiteit, oorlog en vrede. Het is zo complex geworden, dat simpele oplossingen zoals kernenergie over het hoofd worden gezien, schrijft Simon Rozendaal.

Ineke de Jonge uit Alkmaar deed in 1995 haar auto weg ‘voor het milieu’. Inmiddels is ze overgestapt van milieu naar klimaat. De gepensioneerde arbeidsdeskundige draagt net als de gepensioneerde rechter Noortje Janssen een sjerp waarop staat dat ze ‘klimaatwaker’ is.

De twee vriendinnen uit Alkmaar, beiden lid van de Partij voor de Dieren – ‘de enige partij die radicaal gaat voor het klimaat’, zeggen ze in de Volkskrant – willen dat er meer aandacht komt voor klimaat in het nieuwe ­Regeerakkoord. Daarom staan ze – met anderen – elke dag van de week, 24 uur per dag, bij het Catshuis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vroeger ging ‘milieu‘ over vervuiling en ‘klimaat‘ over opwarming

Toen mevrouw De Jonge haar auto wegdeed, waren ‘milieu’ en ‘klimaat’ twee verschillende, zij het aanpalende, groene gebieden. ‘Milieu’ was vervuiling met zwaveldioxide, stikstofoxiden, fijnstof en zware metalen, ‘klimaat’ de zorg dat de aarde extra opwarmt door de CO2 die wij mensen aan de atmosfeer toevoegen.

Ik hecht zelf aan dit ouderwetse onderscheid. Lucht- en watervervuiling zijn concrete dreigingen waaraan mensen kunnen doodgaan, terwijl de opwarming van de aarde een meer theoretisch, zij het wellicht ernstig, probleem voor de lange termijn is.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.