Nieuwe ranglijst van EW: medailles voor 340 topstudies

29 september 2022Leestijd: 3 minuten

Het onderzoek EW Beste studies 2022 analyseert een recordaantal van 2.273 bachelor- en masteropleidingen. Aan 112 afzonderlijke opleidingen is een gouden medaille toegekend omdat studenten er zeer tevreden zijn over verschillende aspecten van hun studie. Grote winnaars: Christelijke Hogeschool Ede en Wageningen University & Research. De ranglijst is nuttig voor scholieren op de middelbare school die de komende maanden een studie kiezen.

Informatie voor studiekiezers

Ranglijsten, feitelijke informatie en oordelen van experts die helpen bij het kiezen van een studie

 

  • Vergelijk 2.273 opleidingen
  • Medailles voor topopleidingen
  • Feiten en cijfers voor studiekeuze
  • Arbeidsmarkt voor afgestudeerden
  • Achtergrondartikelen

> Naar EW Beste studies 2022

Zes van de tien beoordeelde opleidingen van Christelijke Hogeschool Ede krijgen een gouden medaille. En dat geldt voor 10 van de 47 beoordeelde opleidingen van Wageningen University & Research. Resultaten voor alle opleidingen zijn vanaf donderdag 29 september beschikbaar op Beste studies online, het platform voor studiekiezers.

Andere hogescholen die opvallen op de ranglijst EW Beste studies 2022 zijn hogeschool Windesheim (twee vestigingen, negen keer goud), hogeschool Tio (vijf vestigingen, zeven keer goud) en NHL Stenden Hogeschool (twee vestigingen, zeven keer goud). Beste kunstacademie is Hogeschool der Kunsten Den Haag en de beste Pabo biedt Hogeschool De Kempel.

Van de brede universiteiten behalen Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht naar verhouding de hoogste score (vijf keer goud). Beste technische universiteit is Universiteit Twente (drie keer goud).

Op basis van de studentenoordelen is een afzonderlijke ranglijst samengesteld voor docenten. Op de ranglijst EW Beste docenten 2022 valt onder meer de opleiding tot docent muziek aan Hanzehogeschool Groningen op. Op geen enkele andere kleine hbo-opleiding zijn studenten zo tevreden over de inzet, bekwaamheid en toegankelijkheid van hun docenten.

Informatie voor studiekiezers

Het kiezen van een studie is een van de grote beslissingen die richting geven aan een loopbaan. Sinds 1994 helpt EW examenkandidaten en studenten bij deze ingrijpende keuze met feitelijke informatie over voltijdopleidingen, oordelen van studenten, kansen op de arbeidsmarkt en nuttige achtergrondartikelen over studiekeuze, ontwikkelingen in het hoger onderwijs en het studentenleven. Voor EW Beste studies 2022 werkt de onderzoeksredactie van EW samen met het onafhankelijke onderzoeksinstituut ResearchNed uit Nijmegen.

De ranglijst EW Beste studies 2022 is gebaseerd op een eigen analyse van oordelen van 286.000 studenten, afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête 2022 (zie ‘Verantwoording’ onder aan deze pagina). Studenten zijn ervaringsdeskundigen en (kritische) klanten: hun bevindingen kunnen aankomende studenten helpen bij het kiezen van een passende studie.

Aan 340 afzonderlijke opleidingen aan hogescholen en universiteiten zijn dit jaar bronzen, zilveren en gouden medailles toegekend. Om in aanmerking te komen voor een medaille moet de opleiding op ten minste 4 van 11 onderzochte onderdelen aanzienlijk beter scoren dan andere opleidingen binnen de betreffende sector. Opleidingen die op de meeste onderdelen uitblinken, krijgen een gouden medaille. Dit jaar zijn dat er 112.

Voor het eerst zijn dit jaar ook postinitiële voltijdopleidingen meegenomen in de vergelijking. Aan deze opleidingen kunnen afgestudeerden zich verder specialiseren binnen hun vakgebied.

Verantwoording

EW Beste studies is dé gids voor scholieren en studenten die een studie kiezen en voor iedereen die geïnteresseerd is in hoger onderwijs.

Op ewmagazine.nl/bestestudies kunnen 2.273 bachelor- en masteropleidingen worden vergeleken op basis van uitgebreide analyse door de onderzoeksredactie van EW in samenwerking met ResearchNed. In uitgebreide online-rapporten staan in de eerste plaats de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), waarvoor dit jaar ruim 286.000 studenten hun opleiding beoordeelden. Op basis van scores op elf rubrieken zijn medailles toegekend aan opleidingen met de meest tevreden studenten. Studiekeuze123 – een initiatief van het ministerie van Onderwijs, studenten en onderwijsinstellingen – is verantwoordelijk voor de NSE en voor de Studiekeuzedatabase met feitelijke cijfers over studies.

 

Andere bronnen die gegevens leverden, zijn Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, Nuffic en DUO. Arbeidsmarktgegevens zijn afkomstig uit Studie & Werk 2022, het omvangrijke onderzoek van EW en SEO Economisch Onderzoek waarvoor anonieme gegevens – ‘microdata’ – over ruim 1,9 miljoen afgestudeerden zijn geanalyseerd.

 

De onderzoekers van ResearchNed zijn Danny Brukx en Matthijs Brink. Voor EW zijn Ruud Deijkers (coördinator), Mireille Folkerts en Patrick van Oosterom verantwoordelijk voor de interpretatie en publicatie van gegevens in het weekblad en op ­ewmagazine.nl/beste­studies. Op de website staat bovendien een uitgebreide toelichting bij het onderzoek. En abonnees kunnen nagaan hoe de beoordeling tot stand is gekomen. Hogescholen en universiteiten kunnen toegang krijgen tot de resultaten via een zakelijk abonnement voor instellingen.