Gezond eten? Hoorndol van al die voedselbemoeials!

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Gezondheidsraad heeft nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor gezonde voeding. Voedingswetenschap is work in progress, de inzichten zullen blijven veranderen.

Was het twee weken geleden de WHO die riep dat we minder bewerkt en rood vlees moesten eten, deze week komt de Gezondheidsraad met nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Minder alcohol, meer peulvruchten, geen frisdrank, elke dag een handvol noten.

En dan worden er ook nog elke dag nieuwe boeken met adviezen over ons uitgestort. Geen brood en pasta, schrijft een Vlaamse arts. Suiker is vergif, zegt een Amerikaanse collega.

Drink net als alle bekende voetballers elke dag een smoothie, zegt de presentator van een voetbalprogramma. Quinoa, spelt en goji-bessen, zegt de buurman van de zus van de tandarts van een beroemd fotomodel.

Adviezen

Natuurlijk gaat het al deze bemoeials slechts om uw gezondheid en zijn ze er niet op uit om hun eigen portemonnee te spekken maar ze maken ons wel hoorndol met al die tegenstrijdige adviezen. Wat te doen?

In de eerste plaats is het goed om te beseffen dat de ene deskundige deskundiger is dan de andere. Het recente rapport (pdf) van de Gezondheidsraad hoort in de kakofonie goed beluisterd te worden.

In de Gezondheidsraad zitten geen kleine krabbelaars maar internationaal gerespecteerde onderzoekers. Wat deze mensen beweren, is van een hogere orde dan wat Kris Verburgh (De Voedselzandloper), Rens Kroes (Powerfood) en Wilfred Genee (Vullen of Voeden) in hun boeken schrijven.

Maar zelfs de Gezondheidsraad is niet heilig. Voedingswetenschap is work in progress, de inzichten zullen blijven veranderen. Weet u nog, dat we van de officiële voedingsdeskundigen geen eieren en mosselen mochten eten, maar wel een fles rood achterover konden klokken?

Alcohol

Er zitten verstandige en verrassende inzichten in het rapport van de Gezondheidsraad. Geen consument die zijn eigen lijf serieus neemt, zou voorbij mogen gaan aan wat het adviesorgaan van de regering beweert over vruchtensapjes, noten, peulvruchten en alcohol.

Wel is zelfs bij dit illustere gezelschap de kanttekening op zijn plaats dat er even gerenommeerde deskundigen in de wereld zijn die er net weer wat anders tegen aankijken. Plus dat het als een paal boven water staat dat de Gezondheidsraad zelf over tien jaar met geheel nieuwe inzichten komt, waarin sommige van de huidige adviezen herroepen dan wel afgezwakt worden.

Wedden om een fles wijn?