Steeds meer apparaten om drones mee uit te schakelen

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De vele drones in de lucht kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Er worden steeds meer apparaten uitgevonden om drones mee uit te schakelen.

Drones worden steeds populairder, ze vliegen de winkel uit. Al vanaf 50 euro heb je er een. Dat zorgt voor de nodige kopzorgen bij autoriteiten, die geen idee hebben hoe ze de regie houden over al dat vliegend materieel. Onbemande vliegtuigjes, die bijvoorbeeld worden gebruikt om video’s te maken, kunnen helikopters en vliegtuigen in de weg zitten.

In de zomer werd nog een Bulgaar beboet voor het laten vliegen van een drone bij Schiphol. Ernstiger: de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten ontvangen zo’n honderd meldingen per maand van piloten die drones in de buurt van hun toestel spotten.

Radar

Vandaar dat er hard wordt gewerkt aan manieren om drones onschadelijk te maken. De Nederlandse overheid schreef eind juni een tender uit voor zulke oplossingen. Robin Radar Systems uit Den Haag ontwikkelde een speciale radar voor drones.

In het buitenland zijn ze al een stapje verder. Drie Britse bedrijven ontwikkelden samen het Anti-UAV Defense System (AUDS), dat drones voor de eigenaar onbestuurbaar kan maken. Dat gebeurt door het radiosignaal tussen de zender en de drone te verstoren. Het duurt nog wel 25 seconden voor het zo ver is.

Te lang, vinden ze in Amerika. Vliegtuigbouwer Boeing ontwierp een heus laserkanon, dat drones die in verboden gebied vliegen kan laten smelten. Bij een test was 2 seconden laseren voldoende om de drone in vlammen te doen opgaan.

Volgens Boeing is de laser nauwkeurig genoeg om een specifiek deel van de drone – bijvoorbeeld alleen de motor – onschadelijk te maken.