Facebook aangeklaagd voor volgen van niet-gebruikers

24 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het Amerikaanse bedrijf krijgt al langer kritiek wegens de hoeveelheid gegevens die het verzamelt over zijn gebruikers. Maar in een nieuwe zaak gaat het de Belgische Privacycommissie om het volgen van internetters die Facebook helemaal niet gebruiken.

Facebook moest vorige week in Brussel voor de rechter komen na een aanklacht van de Privacycommissie, de Belgische tegenhanger van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Het Amerikaanse bedrijf krijgt al langer kritiek wegens de hoeveelheid gegevens die het verzamelt over zijn gebruikers. Maar in de rechtszaak gaat het de Privacycommissie om het volgen van internetters die Facebook helemaal niet gebruiken.

De commissie baseert zich op onderzoek van de KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel, dat stelt dat Facebook een cookie, een klein bestandje, op de computer van internetters plaatst als ze bijvoorbeeld de Facebookpagina van een winkel bezoeken.

Adverteerders

Zo zou Facebook mensen zonder account op dezelfde manier kunnen volgen waarop het internetters volgt die wel een Face­bookprofiel hebben. Dat doet Face­book via de bekende blauwe vind-ik-leuk- en deel-dit-knoppen die miljoenen websites hebben.

Die sturen informatie over de bezochte website door naar Face­book, die zo weet wat gebruikers online uitspoken. Dat stelt adverteerders in staat effectiever hun doelgroep te bereiken, wat Facebook veel geld oplevert.

De Privacycommissie beschuldigt Facebook ervan zulke commercieel waardevolle informatie ook van niet-gebruikers te verzamelen. Facebook ontkent dit.

Internetters die liever niet worden  gevolgd, kunnen een browser-extensie als Ghostery installeren die cookies blokkeert die internetters volgen. Ook surfen via een privévenster helpt: cookies worden na het sluiten van zo’n venster automatisch gewist.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015