Is het druk in de sportschool? Deze app geeft antwoord

17 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Hoe druk is het in de de bar of de bieb? De Amerikaanse start-up Density wil het meten.

Je ziet het bijna voor je, de internetondernemer in San Francisco die zich achter zijn bureau afvraagt: waarom is er eigenlijk nog geen app die mij vertelt hoe druk het op dit moment in de sportschool is? De Amerikaanse start-up Density uit, jawel, San Francisco wil bij koffiebars, sportscholen en andere plekken in kaart gaan brengen hoe druk het er is.

Het is niet het eerste technologiebedrijf dat zich eraan waagt. Middelen genoeg om mensenmassa’s in kaart te brengen: van camera’s tot apps op smartphones. Maar – terechte – zorgen over privacy weerhouden technologiebedrijven ervan om deze goed te benutten. Zo zorgt Apple er sinds een jaar voor dat apps op de iPhone hun gebruikers niet overal kunnen volgen.

Density wil drukte meten met een eenvoudig infrarood sensortje dat, zeg, in de deurpost van een bar kan worden bevestigd. Dat kan met 90 procent nauwkeurigheid – is altijd de belofte – meten hoeveel mensen in en uit lopen.

Koffiebar

Density telt vervolgens de aantallen op. Wie de app op zijn telefoon heeft, kan dan op afstand zien hoe druk het is in zijn favoriete koffiebar.

Density is van plan om de infrarood sensortjes gratis uit te delen in steden waar het actief is. Het wil eind deze zomer experimenten opzetten in de Amerikaanse steden Portland, Austin en New York.

Klanten moeten betalen voor de data die de sensortjes genereren. Density hoopt die niet alleen te verkopen aan koffiebaruitbaters, maar ook aan onderzoekers. Wanneer (en of) het bedrijf naar Europa komt, is niet bekend.

Elsevier nummer 30, 18 juli 2015