Home-knop op smartphone overbodig door nieuwe technologie

24 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De home-knop kan weg: het scherm functioneert straks als vingerafdrukscanner. Deze technologie werkt met geluid, waardoor de sensor ook werkt met vieze of natte vingers.

Er gaan geruchten dat Apple de home-knop, de grote knop onder het scherm van de iPhone, in de toekomst wil afschaffen. De knop komt dan op het scherm zelf, dat door de uitgespaarde ruimte dan bijna even groot kan worden als de telefoon zelf.

Of het waar is, moet nog blijken: de aankomende generatie ­iPhones schijnt nog zo’n knop te hebben. Wel werd onlangs bekend dat Apple 26 patenten heeft overgenomen van Privaris, een Amerikaans bedrijf dat is gespe­cialiseerd in vingerafdrukscanners in aanraakschermen. Nu vervult de home-knop de rol van vingerafdrukscanner, maar dat hoeft dus straks niet meer.

Sensor

Apple zal niet de enige fabrikant zijn die de home-knop binnenkort kan afschaffen. Het Amerikaanse bedrijf Sonavation introduceerde in juli een vergelijkbare technologie: met een biometrische sensor kan het hele smart­phone-scherm functioneren als vingerafdrukscanner.

De sensor is volgens de onderneming klaar om in telefoons te worden verwerkt, dus de eerste modellen kunnen spoedig volgen.

Geluidsgolven

Hoe de technologie van Apple zal werken, is niet bekend, maar het systeem van Sonavation werkt met geluid. Dit in tegenstelling tot de huidige generatie scanners, die met licht werkt.

De sensor zendt door het glas van het scherm heen geluidsgolven uit en stelt uit de weerkaatste golven de vingerafdruk vast. Vervolgens kan hij hem vergelijken met de afdruk van de eigenaar. Volgens Sonavation werkt de sensor zelfs als de vinger nat of vies is, omdat hij met geluidsgolven werkt in plaats van met licht.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015