Woede op de Wadden: ‘Greenpeace verziekt het voor ons allemaal’

09 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'Bert Spiertz/HH'

Simon Rozendaal vist op garnalen en merkt dat de Waddenvereniging niet bepaald blij is met de laatste actie van Greenpeace.

De zon schijnt en het water klotst. Het is heerlijk toeven aan boord van de TX-15. Een groep journalisten maakt een excursie over de Waddenzee, in gezelschap van diverse visserijdeskundigen.

De boot is vertrokken uit Oudeschild op Texel – wat een idyllisch haventje! – en Frido Boom staat aan het roer. Hij heeft een rothekel aan de milieubeweging die in samenwerking met de overheid het vissen op de Waddenzee en de Noordzee steeds meer bemoeilijkt en laat dat via de microfoon luid en duidelijk merken.

Op kokkels mag er al niet meer worden gevist hier, mosselen wordt ook steeds moeilijker en nu willen de groene gekkies zelfs het vissen op garnalen tegenhouden.

Keien

Wouter van der Heij van de Waddenvereniging hoort het geamuseerd aan. Hij vertegenwoordigt ook een soort actieclub en hij moet zich dan ook menige pesterige opmerking van de schipper laten welgevallen.

Maar Van der Heij kan zich de ergernis van de schipper wel voorstellen. Een paar weken geleden heeft Greenpeace weer eens keien gestort in de Noordzee en stond Tom Grijsen, de campagneleider Noordzee van Greenpeace, in het tv-programma Pauw met een mond vol tanden.

Van der Heij vindt dat Greenpeace het op deze manier verziekt voor de andere milieuclubs in Nederland. ‘Ze hebben niet in de gaten dat er een keerpunt is bereikt en de Nederlandse bevolking zich door dit soort acties massaal tegen de milieubeweging aan het keren is. Daar hebben wij ook last van. Wij willen de Waddenzee beschermen, maar wel in samenwerking met de vissers. Dat wordt op deze manier steeds moeilijker.’

De garnalen komen aan boord en worden ter plekke gekookt. Van der Heij: ‘Het is in wezen het onkruid van de zee, maar ze zijn wel heel lekker.’

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015