Lichaam als pincode? Banken kiezen biometrische beveiliging

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Wereldwijd voeren banken biome­tri­sche beveiliging in, waardoor klanten bijvoorbeeld met hun vingerafdruk of het patroon van bloedvaten kunnen inloggen.

Gebruikers van de mobielbankierenapp van ING kunnen vanaf deze zomer behalve met hun pincode of vingerafdruk, ook inloggen met hun stem. De bank loopt hiermee in Nederland voorop, maar internationaal gezien is zij niet de enige met biometrische beveiliging.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Britse bank Halifax en de Royal Bank of Canada testen momenteel identificatie met het hartritme van klanten. Die slaan hun electrocardiogram (ECG) op in een polsband die via een app in verbinding staat met hun smart­phone. Bij het inloggen in de bank-app maakt de polsband een nieuw ECG van de drager. Komt dat overeen met het opgeslagen ECG en hoort het bij de telefoon, dan krijgt de persoon toegang.

Bloedvaten

De Britse bank Barclays gebruikt het unieke patroon van bloedvaten in hand of vinger, de Cairo Amman Bank installeerde irisscans bij geld­automa­ten, en in de Verenigde Staten wordt gezichtsherkenning toegepast.

Er is geen twijfel over de uniciteit van de biometrische eigenschappen, wel over de­ ­veiligheid van de technieken. Op YouTube zijn filmpjes te vinden waarin de beveiliging met irisscan, bloed­vat­herkenning of vingerafdruk wordt gekraakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Identificatie

Ontwikkelaars en banken erkennen dat honderd procent beveiliging een utopie is. Maar een combinatie van methoden zoals bij het ECG, zou veiliger zijn dan de huidige methoden.

De twijfels over de veiligheid  zijn volgens onderzoeksbureau Intelligent Environments trouwens geen reden om biometrie af te wijzen. Een enquête van het bureau wijst uit dat 79 procent van de Britten af wil van pincodes en wachtwoorden ten gunste van biometrische beveiliging.

Onderzoeksbureau Goode Intelligence verwacht dan ook dat in 2017 één miljard mensen gebruikmaken van biometrische technieken om toegang te krijgen tot hun rekening. In 2020 is het naar verwachting zelfs de meest gebruikte vorm van identificatie.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015