Iedereen verplicht programmeerles? Dat duurt nog wel even

29 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De wereld wordt steeds digitaler en de kans neemt toe dat kinderen straks verplicht programmeerles krijgen. Kan iedereen dat?

Er zit flink wat vaart achter verplichte les op school in programmeren, of coding zoals het ook wordt genoemd.

Eind mei is in het EYE Filmmuseum in Amsterdam het CodePact ondertekend: grote internetbedrijven als IBM, Microsoft en Google beloofden mankracht en programma’s beschikbaar te stellen voor meer programmeerles, samen met organisaties als StartupDelta, het platform dat internetondernemerschap in Nederland promoot.

Computers

Coding moet in het curriculum,’ zei oud-eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes (73), nu boegbeeld van Start­upDelta. De wereld wordt steeds digitaler. Voor alles – van landbouw tot auto-onderhoud – zijn computers nodig, schetst ze.

‘We moeten geen gespleten samenleving krijgen waarin sommigen, doordat ze buiten school te maken kregen met coding, kansen krijgen die anderen mislopen. Alle knullen en meiden moeten daarom gaan coden.’

Programmeerles

Het kan even duren voor het zover is. Het ministerie van Onderwijs laat Platform Onderwijs2032 verkennen wat kinderen de komende jaren zouden moeten leren en wil zich niet nadrukkelijk uitspreken over programmeerles. Een woordvoerder zegt dat het ­zeker belangstelling geniet.

In de tussentijd is het aan de ‘knullen en meiden’ zelf om het programmeren in de vingers te krijgen. Bij het ondertekenen van het CodePact was een glansrol weggelegd voor de dertienjarige Nick Jordan, die programmeerles geeft op YouTube. Kroes interviewde hem. ‘Zitten er ook meiden in je coding-groep?’ vroeg ze. Wel wat, was het antwoord. Maar: ‘Jongens zijn wel beter.’

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015