China heeft oplossing voor mysterie ‘verdwijnende putdeksels’

20 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Al jarenlang verdwijnen iedere dag tientallen putdeksels in steden over de hele wereld. Tijd voor een oplossing. De Chinese stad Hangzhou gaat als eerste experimenteren met ‘slimme putdeksels’, die de diefstal tegen moeten gaan.

‘Wanneer zo’n slimme putdeksel wordt bewogen en verder wordt opgetild dan een hoek van 15 graden, geeft de zender een alarmsignaal door aan ons,’ zegt een woordvoerder van het stedelijk beheer van Hangzhou tegen persbureau Xinhua.

Fataal

Door de zender kan de deksel bovendien veel eenvoudiger worden teruggevonden. Daarnaast zijn de putdeksels moeilijker weg te halen, absorberen ze schokken door een rubberen rand die is bevestigd aan de onderkant en maakt het minder geluid erover heen te lopen.

Er moest een oplossing komen, omdat de diefstal van putdeksels regelmatig ongelukken tot gevolg hebben. Mensen vallen vaak in de gaten. Begin februari overleed nog een tweejarige jongen in Mexico na zo’n fatale val.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar waarom zou iemand putdeksels stelen? Sinds 2004 laait in verschillende steden – waaronder Montreal, Calcutta en Johannesburg – de diefstal van putdeksels om de zoveel tijd op, schrijft The New York Times. Uit Calcutta zouden elk jaar minstens 20.000 stuks worden gestolen. En alleen al in 2004 was Beijing 24.000 deksels kwijt, met een waarde van ongeveer 4,7 miljoen euro.

Niet aan te slepen

Bij de oud ijzerhandelaren brengen putdeksels namelijk veel geld op, zeker de afgelopen jaren is de prijs enorm opgedreven. In Nederland wordt op dit moment voor oud ijzer ongeveer 13 cent per kilo berekend.

De enorme groei van China’s economie is verantwoordelijk voor de prijsstijging. Sinds de eeuwwisseling schiet het land zo hard de lucht in, dat ze een groot tekort aan grondstoffen hebben. Ijzererts is bijvoorbeeld niet aan te slepen. Het is goedkoper om bestaand ijzer om te smelten dan nieuwe ijzererts te winnen.

De nieuwe putdeksels in Hangzhou zijn dan ook van nodulair gietijzer gemaakt. Dit levert veel minder op dat de originele ijzeren deksels. Daardoor wordt het nog minder aantrekkelijk zo’n loodzware putdeksel van bijna dertig kilo mee naar huis te slepen.