Matrassen met sensoren beloven een betere nachtrust

12 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Computers en sensoren zijn zo goedkoop geworden dat we ze steeds vaker terugzien in onze huishoudelijke apparaten. Nu ook in het matras.

Je zou het een verborgen revolutie kunnen noemen. Computers en sensoren zijn in het smartphonetijdperk zó goedkoop geworden, dat ze bijna overal in terechtkomen.

Koelkasten, thermostaten, polsbandjes voor tijdens het sporten: alles wordt uitgerust met kleine computers die van alles over het gedrag van hun gebruikers leren, en voorzien van het voorvoegsel ‘smart’.

Matrassen

Meest recente toepassing: het smartbed. Een aantal bedrijven biedt matrassen aan die over hun gebruikers leren en zo moeten leiden tot betere nachtrust.

Het Amerikaanse bedrijf Sleep Number verkoopt matrassen die hartslag, ademritme en bewegingen van de mensen die erop liggen, bijhouden. Met de bijbehorende app kunnen slapers de kwaliteit van hun nachtrust in de gaten houden en bijvoorbeeld koppelen aan hoeveel ze sporten.

Sleep Number is wel duur: het goedkoopste matras is 1.000 dollar (omgerekend 900 euro).

Bedtijd

Het bedrijf Luna biedt een goedkopere optie. De twee Italianen erachter ontwierpen een smart-matrashoes die het dag- en nachtritme van zijn gebruiker leert. Is het koud, dan warmt hij vóór bedtijd op. Merkt hij dat de slaper aan het einde van zijn slaapcyclus zit, dan stuurt hij een signaal naar de wekker en het koffiezetapparaat, mits die een wifi-verbinding hebben.

Er loopt een crowdfundingcampagne op IndieGogo, waar de Luna-hoes te koop is. Met een instapprijs van bijna 160 euro is hij betaalbaarder dan een matras, maar wel duurder dan de Sleep Cycle-app (0,99 euro op iOS, 1,49 op Android), die via uw smart-phone uw slaap bijhoudt.