Hoeveel geld bespaart u bij een overstap van cv-ketel naar warmtepomp?

28 maart 2024Leestijd: 1 minuut
Installatie van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Hoeveel geld bespaar je bij het overstappen van cv-ketel naar warmtepomp? Wat zijn de kosten? Een eensluidend antwoord is er niet.

Het hangt samen met diverse factoren. Bijvoorbeeld hoe groot een huis is, hoe goed het is geïsoleerd, en om welke soort warmtepomp het gaat. Maar de belangrijkste factor is de verhouding tussen de stroom- en gasprijzen.

Kosten warmtepomp variëren continu

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal verwacht dat de kosten per kubieke meter gas tussen 2025 en 2040 rond 1,45 euro liggen, en de kosten voor een kilowattuur (kWh) stroom 0,25 euro bedragen.

Een gemiddeld huishouden met een cv-ketel verbruikt jaarlijks zo’n 1.500 kubieke meter gas voor warm water en verwarming. Kosten: 2.175 euro.

Hetzelfde huishouden met een volledig elektrische warmtepomp zou ongeveer 3.200 kilowattuur stroom nodig hebben voor warm water en verwarming, wat zo’n 800 euro kost.

Energieprijs belangrijk bij overstappen

Maar, erkent Milieu Centraal, momenteel zijn de stroomprijzen 0,10 euro hoger, dus gebruik van een warmtepomp is nu per jaar 1.120 euro.

Terwijl sommige mensen nog meer betalen voor stroom. In september 2022 was de stroomprijs nog circa 1 euro per kWh.

De gas- en stroomprijzen spelen een belangrijke rol in de keuze voor een warmtepomp. Daarbij: hoe hoger het gasverbruik nu, hoe hoger het rendement. Tegen de huidige tarieven zijn warmtepompen weliswaar rendabel, maar niet heel uitnodigend.