Premium Lock Hollands Glorie onder glas: ode aan het Westland

19 oktober 2023Leestijd: 12 minuten
Aan de buitenkant van de kassen valt niks te zien maar eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Foto: Mischa Keijser

Het wemelt van de slimmeriken in het Westland. Ze zijn op hun vlak vaak de beste ter wereld. Ook de grote investeerders hebben dit in de gaten en kopen massaal bedrijven op.

Van buiten is er weinig te zien aan de kassen in het Westland. Glas, vaak witgekalkt, je kunt er zelfs niet doorheen kijken. Wie zo’n kas betreedt, kijkt zijn ogen uit. Er rijden robots rond, computers openen en sluiten de ramen, sensoren meten of de planten er een beetje zin in hebben, camera’s houden in de ­gaten of er geen enge beestjes rondvliegen of -kruipen. Oh ja, en er groeien ook nog tomaten, paprika’s of orchideeën.

Een en al hightech: robots rijden er rond, computers bedienen de ramen. Foto: Mischa Keijser

Het Westland met al die glazen kassen is een van de meest innovatieve sectoren van Nederland. Het gebied rond Eindhoven (en dan vooral de chipmachines van ASML) heeft de naam, maar in de driehoek tussen Rotterdam, Den Haag en Delft weten ze ook van wanten. Toeleveranciers, technische installatiebureaus – de een nog geavanceerder dan de ander. In de kas, op al die fabrieksterreinen – het wemelt hier van de geniale nerds en ‘vernuftelingen’, zoals P.C. Hooft ze in de zeventiende eeuw noemde.

Het lijkt wel als de mensen hier de brille via het drinkwater toegediend krijgen. Want niet alleen de tuinbouwbedrijven en hun toeleveranciers zijn zo voorlijk, ook een bedrijf als Lely in Maassluis. Daar maken ze melkrobots, automatische maaimachines en nog veel meer knaps (1.500 patenten!). Businessmanager Leendert Huis – lange slungel, typische nerd – geeft een rondleiding en zegt tussen neus en lippen: ‘Ik ben onwijs trots om hier te mogen werken. Wij zijn op ons vlak de beste ter wereld.’

Je zou het een Max Verstappen- of Femke Bol-gevoel kunnen noemen. Dat heerlijke idee dat jij de allerbeste bent. Dat hebben meer bedrijven in het Westland. Bij Looye Kwekers in Naaldwijk met hun goddelijke honingtomaten, bij Koppert in Lansingerland, dat koploper is in sluipwespen en andere roofdiertjes voor de bestrijding van plagen en in hommels voor de bestuiving. Bij Ter Laak Orchids in Wateringen, dat de mooiste orchideeën heeft, bij Priva in De Lier, dat al sinds 1977 uitblinkt in kascomputers.

De honingtomaatjes van Looye Tomaten. Foto: Mischa Keijser

In het Westland werken heerlijke no-nonsense types

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw