Premium Lock Waarom de griepprik ook het hart beschermt

29 september 2023Leestijd: 4 minuten
Het hart is extra ontvankelijk voor virussen als SARS-CoV en influenza. Illustratie: Getty Images

De griepprik ­werkt niet alleen tegen griep, maar verlaagt ook het risico op hartschade. Veel te weinig mensen in de risicogroepen, maar ook professionals, zijn zich daar goed van bewust, zegt cardioloog Leonard Hofstra.

Het najaar doet zijn intrede en dat betekent dat circa zes miljoen Nederlanders weer een griepprik kunnen halen. Jaarlijks krijgt ongeveer één op de vijftien Nederlanders griep en meestal gaat dat met een week of twee uitzieken gewoon over. Maar voor een flinke groep mensen kan het virus meer dan vervelende gevolgen hebben doordat hun afweer (tijdelijk) minder is. Dat zijn zestigplussers, mensen die tot een risicogroep behoren omdat ze kampen met een chronische ziekte of ernstig overgewicht, en zwangeren. Bij hen kan het virus bijvoorbeeld zware longontsteking veroorzaken.

Risico op hartinfarct is bij influenzabesmetting zes keer zo hoog

Minder bekend is dat het griepvirus ook schadelijke effecten kan hebben op het hart, zegt cardioloog Leonard Hofstra van Cardiologie Centra Nederland in zijn spreekkamer in Stadion Galgenwaard in Utrecht. ‘Uit Canadees onderzoek bleek in 2017 al dat het risico op een hartinfarct bij iemand die besmet is met het influenzavirus zes keer zo hoog wordt. Vergelijkbaar Nederlands onderzoek van Annemarijn de Boer van het UMC Utrecht kwam dit jaar op exact hetzelfde cijfer uit.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw