Premium Lock Zijn luchtzuiveraars luchtfietserij?

21 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Een luchtreinigend apparaat op een basisschool in Staphorst. Foto: Wilbert Bijzitter/HH/ANP

Luchtreinigende apparaten kwamen in zwang tijdens de coronapandemie, maar de vraag ernaar is na de pandemie volledig ingestort. Kunnen deze apparaten toch zinvol zijn?

Vanaf het moment dat breed werd geaccepteerd dat aerosolen een belangrijke rol speelden bij de verspreiding van het coronavirus, werden luchtreinigers populair: apparaten die in staat zijn om virusdeeltjes uit de lucht te halen. Een uitkomst voor gesloten ruimten met weinig tot geen ventilatie, waaronder horeca, scholen en sportscholen.

Wie daar garen bij spon, was Martin van der Sluis uit Staphorst. Dankzij meerdere internationale patenten groeide zijn bedrijf PlasmaMade uit tot een van de grootste leveranciers van deze apparaten. In Nederland plaatste hij ze op een school in Staphorst om de werking aan te tonen en TeamNL nam er meteen veertig mee naar de Olympische Spelen in Japan en Peking, voor de ruimtes van de Nederlandse delegatie. De wieler- en schaatsploeg van Team Jumbo-Visma gebruikte ze in hun bussen en verblijfsruimtes. In sommige Duitse deelstaten kwam er zelfs subsidie voor de reinigers. Zo verkocht PlasmaMade er honderden per maand bij onze oosterburen.

Na het einde van de pandemie stortte de vraag naar luchtreinigers echter in. ‘Dat merken wij ook,’ zegt Gilles van der Kuil (47), sales manager van PlasmaMade. ‘Omdat niemand meer echt ziek wordt van corona, is er geen grote vraag meer naar. Maar de scholen waaraan wij leverden – in Staphorst, maar ook in Hengelo, Amsterdam en elders – gebruiken ze nog steeds, want ze halen ook bacteriën, fijnstof en pollen uit de lucht. TeamNL en Team Jumbo-Visma gebruiken ze ook nog, want die willen de grootst mogelijke zekerheid inbouwen dat hun sporters gevrijwaard blijven van ziektes.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw