Premium Lock Dietrich Bonhoeffer: een vereerde protestantse martelaar

21 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Bonhoeffer riep op tot een radicale navolging van Jezus. Foto: Sueddeutsche Zeitung/ANP

Het werk en de persoon van Dietrich Bonhoeffer blijven tot de verbeelding spreken. De Duitse theoloog dankt zijn aanzien en gezag mede aan zijn verzet tegen Adolf Hitler.

Weinig prominente Nederlanders doen zo hun best om de nagedachtenis van de Duitse theoloog in ere te houden als Gert-Jan Segers. De voormalige voorman van de ChristenUnie citeert Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) heel vaak. In zijn Haagse periode was dat vooral om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om als christen midden in de wereld te staan en zo nodig af en toe vuile handen te maken. ‘Ik heb zoveel van hem geleerd,’ meldde Segers, ‘en ben God dankbaar voor wat Hij ons in Bonhoeffer heeft gegeven.’

Zeven jaar geleden stelde Segers zelfs het glossy magazine Bonhoeffer samen. Met als smeuïge ondertitel Spion, predikant, held en met bijdragen van een divers gezelschap, onder wie de kunstzinnige activiste Tinkebell en de PvdA’er Jan Pronk. Voor een godgeleerde was dit een uniek eerbetoon.

Bonhoeffer stond een radicale navolging van Jezus voor

Het blijvende gezag van Bonhoeffer en de blijvende aandacht voor zijn werk en leven blijken ook uit een niet ophoudende stroom publicaties. Onlangs verscheen in de reeks ‘Christelijke Klassiekers’ van KokBoekencentrum bijvoorbeeld Navolging, een van de belangrijkste geschriften van de protestantse theoloog zelf. Bonhoeffer keerde zich hierin tegen wat hij als een groot gevaar beschouwde voor het christendom van zijn tijd: de ‘goedkope genade’. Dat wil zeggen: een al te simpele vergeving van zonden door de kerk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw