Premium Lock Hoe moderne gentechnieken bijdragen aan een duurzame landbouw

23 mei 2023Leestijd: 10 minuten
IN ONDERZOEKSCENTRUM VAN AARDAPPELVEREDELAAR HZPC ONTWIKKELEN WETENSCHAPPERS NIEUWE RASSEN. FOTO: REYER BOXEM

Moderne gentechnieken dragen bij aan een duurzame landbouw en vergroten de productie. Maar de Europese Unie staat ze niet toe. Komt daarin binnenkort verandering?

Het is of de hele wereld met een elektrische trein rijdt en wij nog met een stoomtrein. John-Pieter Schipper (50), CEO van groentezaadveredelaar Bejo in Warmenhuizen, heeft kritiek op Brussel dat het gebruik van moderne gentechnieken als CRISPR-Cas tegenhoudt.

Deze zomer neemt de Europese Unie een belangrijk besluit over het gebruik van moderne gentechnieken bij plantenveredeling. Na jarenlang streng beleid hopen veel bedrijven en wetenschappers dat deze technieken nu eindelijk ook in Europa worden toegestaan. Het lijkt slechts een technische discussie, maar wel één met grote consequenties. Niet alleen voor de betrokken bedrijven, maar voor de hele wereldbevolking, want deze moderne veredelingstechnieken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere landbouw en het verdrijven van de honger in de wereld.

35 procent van de wereldhandel in groentezaden komt uit Nederland

Plantentelers hebben sterkere en duurzame gewassen nodig om voldoende voedsel te kunnen leveren aan de groeiende wereldbevolking. De Nederlandse landbouwsector speelt daarin een belangrijke rol: bijna 35 procent van de wereldhandel in groentezaden komt uit Nederland. Nederlandse zaadveredelaars willen gebruikmaken van moderne gentechnieken om in een hoger tempo de zaden van groenten en aardappelen te verbeteren. Terwijl in andere landen moderne technieken steeds meer worden toegestaan, is dat in Europa nog niet het geval. Zonder verruiming van de wetgeving staan deze bedrijven aan de zijlijn.

In 2018 besloot het Europese Hof van Justitie dat alle moderne gentechnieken die kunnen worden gebruikt om het DNA van planten aan te passen, moeten worden geclassificeerd als genetische modificatie (GMO), waarmee ze dus vallen onder de regels zoals vastgelegd in de GMO-Richtlijn. De Europese regels bepalen dat het gebruik van deze technieken voor het veredelen van planten alleen onder strikte voorwaarden is toegestaan.

De vraag is of dat wel nodig is. Wetenschappers en bedrijven stellen dat deze technieken net zo veilig zijn als klassieke veredelingsmethoden (zie ‘Plantveredeling is al millennia oud’). Wegens de strenge Europese regels kunnen deze moderne gentechnieken alleen worden gebruikt door grote bedrijven en bij op grote schaal geproduceerde gewassen als tarwe, mais en rijst. Hierdoor vertragen landbouwinnovaties voor de kleinere gewassen die ook het wereldvoedselvraagstuk kunnen helpen oplossen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw