Een kapelaan in gevecht met de duivel

09 mei 2023Leestijd: 3 minuten
NARS BEEMSTER IS EEN HULPEXORCIST IN HET BISDOM HAARLEM-AMSTERDAM

Priester Nars Beemster van het bisdom Haarlem-Amsterdam doet aan exorcisme. ‘Ik ben bijna gewurgd door een bezetene.’

De loopbaan van Russell Crowe vertoont niet bepaald een opgaande lijn. De acteur, die ooit grote indruk maakte in Gladiatoren A Beautiful Mind, duikt op in films van steeds lager allooi. Zoals The Pope’s Exorcist. Het aanvankelijk nog enigszins lichtvoetige verhaal van een duiveluitdrijver mondt al snel uit in clichématige horror, met ronddraaiende hoofden van bezetenen en zo.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Door dergelijke sensatiefilms verdwijnt het besef dat exorcisme voor de Rooms-Katholieke Kerk een serieuze zaak is. Een hulpexorcist uit het bisdom Haarlem-Amsterdam, Nars Beemster (53), toont zich bereid dit toe te lichten.

Katholiek

De tragische kardinaal Simonis, de vliegende non Anima Christi, de hoogste Nederlander in het Vaticaan Karel Kasteel, de zwaarmoedige Antoine Bodar: zij komen allen aan bod in Katholiek.

Het boek Katholiek kost € 14.95 en is te bestellen via tijdschriftnu.nl of bel 020-8947553.

Kapelaan Beemster is overtuigd van het bestaan van demonen

‘Demonen bestaan. Ze zijn onderdeel van onze werkelijkheid. Ze bespelen ons denken om toegang te krijgen tot onze persoon. Ik ben een keer bijna gewurgd door een bezetene uit het Midden-Oosten. Ze had diepe trauma’s. Haar ouders en haar broer waren voor haar ogen vermoord door de Taliban, zelf was ze met een kogel doorboord. Ze overleefde en leidde jarenlang een zwervend bestaan. Ze was vreselijk getraumatiseerd, dodelijk verwond. Zulke ellende vormt een voedingsbodem voor demonen. Ze werd “behandeld” door goeroes, mediums en andere kwakzalvers. Die maakten het alleen maar erger.

‘Van nature heeft deze vrouw een zacht karakter. Maar tijdens het exorcisme werd ze buitengewoon agressief. Een keer sprong ze boven op me en krijste met donkere stem: “Ik vermoord je!” En: “Ze is van ons!” Ik lag op de grond, met twee duimen van haar in mijn nek. Toen sprak ik de woorden: noli tangere Christum meum, raak mijn gezalfde niet. Woorden van God, uit het bijbelboek Kronieken, die ik vaak gebruik bij bezetenen. De vrouw verkrampte, keek me woedend aan. Daarna kon ik haar zo van me afduwen. Maar de demonen bleven nog in haar zitten. Met al hun woede en hun haat. Ze was niet in staat te vergeven

‘Ik kan niemand bevrijden. Jezus doet dat. We hebben samen veel gebeden met zijn woorden. Met het kruis voor haar. Zeg het me maar na, zei ik: Vader, vergeef het hun. Boven het gekrijs van de demon hoorde je dan haar stemmetje dat het nazei. De stem werd tweeledig gebruikt. Het is moeilijk uit te leggen. Uiteindelijk kwam de verlossing. Tien, twaalf jaar lang heeft ze bij psychiaters en maatschappelijk werkers gelopen. Niets hielp. Nu heeft ze dankzij God een opleiding gevolgd en een baan gevonden en functioneert ze normaal.’

Een hechte band met Jezus helpt tegen satanische krachten

Het moet lastig zijn een bezetene te herkennen. Hoe doet kapelaan Beemster dat? ‘De kippenvelfactor overtuigt me het meest. Bij echte bezetenen lijken de geluiden die zij voortbrengen, te komen uit het diepst van de hel. Bij een eerste confrontatie gaan dan je haren overeind staan. Je krijgt overal kippenvel. De ogen van de bezetene worden tijdens het bidden griezelig donker, het gelaat vertrekt, de tanden knarsen. Demonen hebben een truc, ze intimideren alles en iedereen.

‘Echte bezetenheid kom ik niet veel tegen. Wel veel mensen die verstoord zijn. Het is belangrijk een gezond geestelijk leven te leiden. Een hechte band met Jezus houdt je vrij van demonen. Biechten is heel belangrijk. En ik geef wijwater mee, gebeden, een rozenkrans. Maar ik ben geen magiër met een toverstokje. Soms zijn mensen daardoor teleurgesteld. Er zijn ook priesters die niet in exorcisme geloven. Maar de nieuwe generatie is zich bewust van satanische krachten.’