Premium Lock De wasbeerhond én China in de beklaagdenbank

21 maart 2023Leestijd: 5 minuten
Wasbeerhonden brachten mogelijk het coronavirus onder de mens. Foto: ANP.

Na alle berichten over wasbeerhonden op de markt in Wuhan, is het rapport waar het allemaal om draait nu verschenen. Uit de gang van zaken blijkt eens te meer dat Chinese onderzoekers een transparant, wetenschappelijk proces dwarsbomen.

Het was een ontdekking van jewelste, die vorige week de wereldpers haalde. Westerse onderzoekers hadden in samples die waren vergaard op de beruchte Huanan-markt in Wuhan aanwijzingen gevonden dat wasbeerhonden mogelijk een cruciale rol hebben gespeeld als verspreiders van het coronavirus.

De onderzoekers vonden in die samples heel veel DNA-materiaal van het coronavirus en van tal van zoogdieren, waarbij vooral wasbeerhonden in het oog springen. Het is bekend dat deze dieren het virus ook kunnen verspreiden.

Puntje voor de theorie van de natuurlijke oorzaak

Het is geen onomstotelijk bewijs dat de wasbeerhond de (enige) tussengastheer is geweest voor het virus waardoor het van vleermuizen bij mensen terecht kon komen, maar het is wel een zeer sterke aanwijzing dat het virus niet op een of andere manier door een besmet mens via de markt is verspreid. Dan had er in die samples ook menselijk DNA-materiaal moeten zitten.

De ontdekking is dan ook een steun in de rug voor de wetenschappers die ervan uitgaan dat het virus uit de natuur door onfortuinlijke omstandigheden (en wanbeheer op dierenmarkten) mensen kon besmetten. En het maakt de theorie van een fout in een laboratorium minder waarschijnlijk.

Maar of degenen die overtuigd zijn van een menselijke fout of zelfs vooropgezette actie hierdoor van mening veranderen, is de vraag. Diverse auteurs van het rapport dat nu ook openbaar is, zoals Florence Débarre, Angela Rasmussen en Michael Worobey, zijn volgens tegenstanders niet geloofwaardig omdat ze de lab-lektheorie nooit serieus hebben overwogen of te nauw zijn betrokken bij het type onderzoek (gain of function) dat juist wordt aangewezen als de mogelijke bron van alle kwaad.

Verbijstering over opduiken en verdwijnen van data

Naast de belangrijke onthulling over wasbeerhonden, legt het rapport eens te meer de bedenkelijke rol van China bloot in het onderzoek naar de herkomst van het virus.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw