Premium Lock Liefdesrelatie met de Ene: de mystiek van Evelyn Underhill

07 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Christelijke kunst bracht Evelyn Underhill geloof

Oude christelijke kunst bracht Evelyn Underhill tot het geloof. De Britse schrijfster werd een invloedrijke mystica die de weg dacht te kunnen wijzen naar eenheid met God.

Bekeerlingen tonen zich vaak het meest bezield. Kijk naar Evelyn Underhill (1875-1941). De Britse advocatendochter had als kind mystieke ervaringen. Maar deze joegen haar eerder schrik aan dan dat ze haar naar God dreven. Ze werd gedoopt en deed belijdenis in de Anglicaanse Kerk. Haar opvoeding was evenwel vooral agnostisch van aard en zelf beschouwde ze zich als atheïst.

Een reis door Europa bracht haar op andere gedachten en gevoelens. In Italië raakte ze erg onder de druk van oude christelijke kunst, die haar ‘meer leerde dan ik uit kan leggen’. Na een – voortijdig afgebroken – retraite in een franciscaner klooster kreeg ze een visioen dat ze omschreef als ‘een plotselinge ervaring van vrede op een niveau van de werkelijkheid waar geen veelheid is of behoefte aan verklaring’.

De jeugdvriend met wie ze trouwde, toonde weinig interesse in spirituele zaken. De in het zeerecht gespecialiseerde jurist Hubert Stuart Moore stimuleerde zijn echtgenote wel te schrijven, wat ze enthousiast deed. Het belangrijkste boek van de tientallen die de kinderloze Underhill publiceerde, verscheen in 1911 en heet Mysticism. Het oefende een grote invloed uit op het denken van belangrijke intellectuelen, onder wie winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur T.S. Eliot.

Hoofdwerk van Evelyn Underhill is nu in het Nederlands vertaald

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw