Premium Lock Was Toetanchamon blank of zwart?

06 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Door zijn fraaie masker werd de ziekelijke Toetanchamon de allerberoemdste farao. Foto: Hannes Magerstaedt/Getty Images

Aanhangers van het afrocentrisme beweren dat de farao’s een donkere huidskleur hadden. Wensdenken lijkt hier te triomferen over wetenschap.

Een goed paard is nog geen goede ruiter, zei voetbalcoach Co Adriaanse. Deze wijsheid kan verklaren dat het vroegere Nederlandse supertrio van AC Milan geen enorme vaardigheden als trainer demonstreerde. Toen het drietal dit zelf besefte, sloeg het andere paden in. Frank Rijkaard koos voor een leven in de luwte, Marco van Basten ontplooide zich als voetbalanalist en Ruud Gullit, die werd egyptoloog.

Voor de streamingdienst Amazon Prime Video maakte hij een zesdelige serie over het land dat hem al van jongs af aan zou hebben geboeid. Ondanks zijn naar eigen zeggen levenslange fascinatie had Gullit blijkbaar over onvoldoende geld of tijd beschikt om Egypte te bezoeken zodat de documentaire voor hem een ontdekkingsreis werd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een eeuw geleden ging de grafkamer van Toetanchamon open

De eerste aflevering van Ruud Gullit en de mysteries van het oude Egypte kreeg bijna onvermijdelijk de titel De vloek van Toetanchamon. Het gaat om een veel gemaakte verwijzing naar het lot van de mensen die ­betrokken waren bij de ontdekking van het graf van de beroemdste farao uit de geschiedenis. Een historische gebeurtenis waarbij deze maanden uitvoerig wordt stilgestaan. In november vorig jaar omdat een eeuw daarvoor de Britse archeoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen bij Luxor op de praktisch ongeschonden tombe van Toetanchamon stuitte. En deze maand omdat op 16 februari 1923 de grafkamer van de Egyptische vorst werd geopend.

De financier van de spectaculair succesvolle archeologische expeditie, Lord Carnarvon, overleed een paar maanden na de opening van het graf ten gevolge van een insectenbeet. De dood van een handjevol expeditieleden in de jaren daarna voedde de mythe dat het schenden van graven tot verdoemenis zou leiden. Een mythe die in boeken en films gretig werd gecultiveerd. Maar Howard Carter leefde nog zestien jaar en de dochter van Lord Carnarvon, die als een van de eersten het graf betrad, stierf zelfs pas in 1980.

Britse archeoloog Howard Carter ontdekte het graf. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Over het uiterlijk van de farao kan alleen gespeculeerd worden

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw