Spiritueel Premium Corner

Waarom God de beste van alle werelden schiep

17 januari 2023Leestijd: 3 minuten

De grote geleerde Gottfried Wilhelm Leibniz combineerde een formidabel intellect met een diep geloof in een harmonieuze, goddelijke wereldorde.

Het is een van de meest leesbare klassiekers uit de geschiedenis van de filosofie. In Candide of het optimisme (1759) liet de Franse verlichtingsfilosoof Voltaire de titel­figuur van zijn satirische, avontuurlijke verhaal een ontdekkingsreis maken, die ook een geestelijk karakter heeft. Aanvankelijk is de zachtaardige en nogal naïeve Candide erg onder de indruk van de denkbeelden van professor Pangloss. De filosoof, die lesgeeft in de ‘metafysico-theologo-cosmo-zwammologie’, verkondigt graag de stelling dat de mens in de beste van alle werelden leeft. Alles, zegt hij, is noodzakelijkerwijs voor het beste doel gemaakt.

De VerlichtingLees ook deze bijdrage van Gerry van der List: Het fundament van de westerse beschaving: de Verlichting

Met dit inzicht gaat Candide opgewekt op reis naar vreemde landen. Daar spreekt hij slachtoffers van rampen en maakt hij zelf gruwelijke dingen mee. Geleidelijk begint hij dan ook te twijfelen aan de wijsheid van zijn optimistische leermeester en metgezel Pangloss. Als dit de beste van alle werelden is, zo vraagt hij zich af, hoe vreselijk moeten die andere werelden dan wel niet zijn?

Voltaire schilderde Leibniz af als een ‘zwammoloog’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.