Premium Lock Katholiek pronkjuweel: de Sint-Pauluskerk in Antwerpen

31 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Het monumentale hoogaltaar uit 1670 van de Pauluskerk. Foto: ANP

Antwerpen kent een aantal kerken die de moeite van het bezoeken zeker waard zijn. Zoals de laatgotische Pauluskerk in het Schipperskwartier.

In Antwerpen heeft een toerist genoeg te doen. Van aapjes kijken in de dierentuin tot slenteren langs De Keyserley, van binnenwippen bij Wafelhuis Van Hecke tot winkelen in het aangenaam autovrije gebied van De Meir. En bezoekers met kunstzinnige en spirituele interesse kunnen kiezen uit een aantal bijzondere kerken.

Meer over de meestbezochte kerk van Antwerpen: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is museaal heiligdom

De meest bezochte is Onze-Lieve-Vrouwe­kathedraal, de aan Maria gewijde hoofdkerk van het bisdom Antwerpen in het hartje van de stad. Wie alles wil weten over het majestueuze bouwwerk, kan de aanschaf overwegen van het mooi door Lannoo uitgegeven boekwerk De geuren van de kathedraal. De overweldigende 16de eeuw in Antwerpen van de Vlaamse kunsthistoricus Wendy Wauters.

Na de kathedraal is de Sint-Jacobskerk de oudste parochiekerk van de stad. Het gebouw ligt wat verscholen in de Lange Nieuwstraat, maar heeft met liefst 25 altaren met allerlei kunstschatten veel moois te bieden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de grafkapel van de beroemdste Antwerpenaar aller tijden: de barokschilder Peter Paul Rubens (1577-1640).

Het monumentale hoogaltaar uit 1670 van de Pauluskerk. Foto: ANP

De Pauluskerk werd in 1968 zwaar beschadigd door brand

En dan is er nog een derde katholiek pronkjuweel. Aan de Veemarkt, vlak bij de Schelde, bevindt zich de Sint-Pauluskerk. De in de dertiende eeuw in Antwerpen neergestreken dominicanen lieten het gebouw vanaf 1512 verrijzen als kloosterkerk. De predikheren verloren het gezag tijdelijk tijdens het calvinistische bewind in Antwerpen (1579-1585) om de laatgotische kerk daarna weer voor de katholieke eredienst te herstellen. Maar nadat het klooster van de bedelorde in 1796 op last van de Fransen werd gesloten, kocht de stad de kerk aan en verdwenen de dominicaner paters.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw