Premium Lock YOLO-tijdperk: een vluchtig en leeg bestaan zonder geloof

09 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Veel kerken verliezen hun oude functie. Foto: Berlinda van Dam/ANP

Het ongeloof in de Nederlandse samenleving blijft groeien. En zonder religieuze overtuiging zit er weinig anders op dan te genieten van het leven.

Het heidendom blijft oprukken in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat in 2021 59 procent van de bevolking zich niet tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering rekende. Het gaat snel. In 2010 bedroeg dit percentage 45 procent. In het bijzonder de aanhang van de grootste kerk slinkt. In 2010 gaf 27 procent aan katholiek te zijn, in 2021 was dat nog maar 18 procent.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Secularisering leidt tot onderschatting van het belang van godsdienst

De secularisering heeft vanzelfsprekend gevolgen voor het geloof in een hiernamaals. Volgens het laatste ‘God in Nederland’-onderzoek (uit 2015) meende slechts 23 procent van de ondervraagden na de aardse dood voort te leven. Zelfs kerkgangers blijken soms de hoop te hebben opgegeven. In dagblad Trouw vertelde de vorige minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus bijvoorbeeld niet te geloven in een hemelvaart. ‘Dit is het. Hier. Nu.’

Een opmerkelijk nuchtere visie, want de CDA’er is katholiek en de Rooms-Katholieke Kerk leert toch echt iets heel anders. Ook het geloof is steeds meer een keuzemenu geworden, waarbij religieuze overtuigingen meer afhangen van eigen voorkeuren en smaak dan van traditionele voorschriften.

Visie op de dood verandert door de secularisering

De ontkerkelijking doet anders naar het in toenemende mate als onvermijdelijk beschouwde einde van het leven kijken. Een geleerd en leerzaam overzicht biedt Leve de dood? In dit boek behandelt de godsdienstwetenschapper en filosoof Philippe Lepers de evolutie van de opvattingen over de dood door de eeuwen heen.

De Weense psychoanalyticus Sigmund Freud betoogde dat doodsangst een belangrijke verklaring vormt voor het ontstaan van religie. Niet veel mensen kunnen de onverschilligheid opbrengen van Romeinen die non fui, fui, non sum, non curo op hun graf lieten zetten. Dat wil zeggen: ik was niet, ik was, ik ben niet meer, het kan me niet schelen.

Christenen ontlenen troost aan hun geloof in de hemel

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw