Feiten Premium Corner

De datasnoepwinkel Our World in Data

12 januari 2023Leestijd: 3 minuten

Wie wil weten hoe de wereld ervoor staat, kan zijn hart ophalen in de database van Our World in Data.

De laatste jaren waren zwaar voor nieuwsconsumenten. Een dodelijke pandemie legde het leven stil van honderden miljoenen mensen. Begin 2022 brak de grootste oorlog uit in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. En de opwarming van de aarde gaat maar door. Maar zijn de onderwerpen die het nieuws domineren wel representatief voor de kant die de wereld opgaat?

Elke maand trekt Our World in Data miljoenen bezoekers

Simon Rozendaal maakt in zijn columns vaak gebruik van de statistieken uit de database van Our World in Data: Hoe welvarender de mens, des te pessimistischer

Oxford-onderzoeker Max Roser werd boos toen hij er in de loop van zijn studie achterkwam hoeveel zaken in de wereld wél goed gaan, terwijl hij zijn hele leven alleen maar negatief nieuws had gehoord. ‘Terugkijkend voel ik me nog steeds verbitterd: het ontbreken van een feitelijke discussie over de problemen in de wereld en de vooruitgang, hebben […] mij beroofd van hoop voor de toekomst,’ schrijft Roser op de door hem opgerichte website Our World in Data.

Roser en een groeiend team van mede-wetenschappers zetten sinds 2011 feitelijke data op een rij van de belangrijkste trends in de wereld. Van gestegen levensverwachtingen wereldwijd, tot geletterdheid, ongelijkheid en milieuproblemen. Zij nemen tal van interessante wetenschappelijke onderzoeken tot zich en zetten die om in voor leken toegankelijke en begrijpelijke grafieken.

Elke maand trekt Our World in Data miljoenen bezoekers. EW struinde in de data om te kijken welke kant de wereld opgaat op sociaal terrein, en ook gezondheid, het milieu en de economie komen aan bod.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.