Deze prikken kun je tussen nul en honderd jaar krijgen

30 november 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Een overzicht van de reeks prikken die steeds verder wordt uitgebreid.

Door de coronapandemie zijn vaccins enorm in de belangstelling komen te staan. Voor 2021 spitsten discussies over vaccineren zich toe op de vraag of kinderen wel of niet moeten worden ingeënt tegen mazelen en of niet-vaccineren consequenties moet hebben voor de toegang tot crèche of kinderdagverblijf.

Voor volwassenen is er geen Rijksvaccinatieprogramma

De vaccinatie tegen mazelen is onderdeel van het zogeheten Rijksvaccinatieprogramma (RVP), dat sinds 1957 voorziet in vaccinatie tegen een reeks infectieziekten. Deze vaccinaties worden aangeboden aan alle kinderen in Nederland tussen 2 maanden en 14 jaar. Deze bieden bescherming voor de rest van het leven. Het programma is altijd in beweging, soms valt er een prik af, soms komt er eentje bij, en soms verandert de leeftijd waarop een prik wordt verstrekt.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Voor volwassenen is er geen RVP, maar wel een aantal vaccinaties dat actief wordt aangeraden voor grote groepen, zoals de griepprik die sinds 1996 aan alle 65-plussers wordt aangeboden. Daarnaast is er natuurlijk de serie coro­na­prikken voor iedereen vanaf 12 jaar, waarvoor risicogroepen nadrukkelijk worden uitgenodigd.

Naast de vaccins die de overheid actief gratis aanbiedt, zijn er vaccins die burgers zelf kunnen halen. Omdat ze vaak naar landen reizen waarvoor die extra bescherming nuttig is, of omdat ze niet in een risicogroep vallen maar toch graag de bescherming willen. Als deze vaccins zijn goedgekeurd, dan is het mogelijk zelf een recept te halen, de vaccins te kopen en ze door een huisarts of de GGD te laten zetten.

Hieronder een overzicht van alle prikken die je in Nederland tussen nul en honderd jaar kunt krijgen.

Klik op de afbeelding om te vergroten