Premium Lock Toetanchamon: zwarte halfgod met een erectie

23 november 2022Leestijd: 3 minuten
Howard Carter ontdekte Toetanchamons tombe. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Een eeuw geleden werd het graf van Toetanchamon ontdekt. In een documentaire werpt Ruud Gullit nu een apart licht op de farao en andere oude Egyptenaren.

Ook bij Stage Entertainment doen ze het zuiniger aan. Bij de lancering van de Nederlandse versie van Aida in 2001 mochten journalisten samen met de hoofdrolspelers op kosten van de toenmalige baas, Joop van den Ende, naar New York om de Amerikaanse uitvoering te bekijken. Voor de promotie van de reprise van de musical, die komend voorjaar in Scheveningen in première gaat, zocht het entertainmentbedrijf het dichter bij huis. De pers werd welkom geheten in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Dat was op zich nog niet zo’n gekke locatie. De – erg knappe – productie van Elton John en Tim Rice begint en eindigt namelijk in de Egyptische vleugel van een museum en speelt zich, net als de gelijknamige opera van Giuseppe Verdi, af in het oude Egypte. Jammer was wel dat de genodigden bij de presentatie van Aida niet verder mochten kijken dan de centrale hal van het Leidse museum, waar een paar liedjes ten gehore werden gebracht. Het is namelijk een mooi gebouw aan het mooie Rapenburg, met een bezienswaardige vaste collectie en tal van interessante exposities.

Onbeduidende Toetanchamon werd de beroemdste farao ooit

Zo valt nu Byblos te bezoeken, een tentoonstelling over ’s werelds oudste havenstad in Libanon. En de hele maand november wordt bijzondere aandacht besteed aan Toetanchamon. Met als aanleiding vanzelfsprekend de spectaculaire ontdekking honderd jaar geleden van diens graf. Op 4 november 1922 stuitte de Britse archeoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen bij Luxor tot zijn grote vreugde op de vrijwel ongeschonden tombe van de farao.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw